Romsys – după 20 de ani

Horatiu Berdila

Fondată în 1993 de către omul de afaceri Marius Cojanu, compania Romsys a devenit în timp unul dintre primii integratori IT din România, specializat în crearea, dezvoltarea, implementarea și mentenanța soluțiilor IT&C avansate, pe o varietate de platforme hardware, software sau de rețea.

Din 2007, Romsys este membră a grupului austriac New Frontier Holding, un jucător relativ nou pe piața soluțiilor IT din Europa Centrală și de Est. Înființat în 2006, la Viena, New Frontier Group se numără deja printre primii  integratori IT din regiunea CEE, preluând o poziție de lider pe piețele din România și regiunea Adriaticii. În prezent, New Frontier Group numără 16 companii care activează în tot atâtea state.  Companiile membre New Frontier Group au înregistrat afaceri de peste 190 mil. euro în 2012.

În cei 20 de ani de la înfiinţare, Romsys a livrat peste 3.500 de proiecte IT, ceea ce înseamnă, în medie, 15 proiecte de specialitate lunar.

„Am evoluat continuu în aceşti 20 de ani de existenţă. Multe dintre proiecte au fost premiere pe piaţa locală. În 1994 am fost primul integrator care a implementat un sistem core-banking în România, iar în 1995 am făcut implementarea Sistemului Naţional Medical de Urgenţă. În 2000, peste 60 de universităţi din ţară beneficiau de un sistem de management financiar implementat de Romsys. Astăzi, în urma proiectului realizat pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cetăţenii români au peste 30 de servicii electronice la dispouiţie”, a punctat, în cadrul conferinţei de presă aniversare de azi, Horaţiu Berdilă (foto), CEO al Romsys.

Romsys dispune la această oră de 300 de angajați, cifră uşor ajustată în minus în vremuri de criză. Interesant e faptul că 57 de oameni sunt salariaţi cu peste 10 ani de vechime în firmă.

Romsys furnizează servicii cu valoarea adăugată precum consultanță, crearea și dezvoltarea de soluții, implementarea de soluții pentru administrarea afacerilor, soluții de securitate, soluții pentru infrastructură și comunicații, soluții pentru automatizare sau de self service.

Mai mult, Romsys deține un portofoliu extins de soluții de business și acoperă toate activitățile necesare dezvoltării și implementării de proiecte de dimensiuni medii și mari. În prezent, compania numără peste 2.000 de clienţi din 32 de industrii. Mai bine de 250 dintre clienţi sunt firma care fac parte din Top 500 companii din România.

Romsys a fost prima companie IT din România care a primit certificarea ISO 9000 în iunie 1996, în prezent deținând și multe alte certificări specifice. Compania a încheiat parteneriate pe toate liniile de produse și servicii, majoritatea dintre acestea având rol strategic în dezvoltarea business-ului și asigurarea poziției de lider pe piața din România. Pentru soluțiile de infrastructură, Romsys a dezvoltat parteneriate cu Cisco, HP, VMWare, Fortinet, Dell, IBM și mulți alții. Pe segmentul de soluții de business, Romsys este partener gold cu Oracle, Microsoft și SAP, în timp ce pe zona de soluții pentru automatizare și self service, Romsys a dezvoltat un parteneriat Gold cu WincorNixdorf.

Produsele şi serviciile Romsys se adresează companiilor din utilităţi (care au o pondere de circa 40% din vânzări), sectoarele financiar-bancar și asigurări (35-37%), telecom, industria producătoare, sectorul public și de apărare.

Cifra de afaceri a companiei a variat interesant, crescând de la 24,5 milioane euro în 2009 la 42 mil euro în 2010 şi la 64 mil. euro în 2011. Anii din urmă 2012 şi 2013 au adus o „domolire” a acestei evoluţii până la 50-52 mil. euro.

„Ne bucurăm că în 2012 am reuşit să avem 10-15% din venituri acoperite din contracte cu clienţi noi. Am ajuns şi la un punct de echilibru privind ponderea veniturilor din sectorul public versus cel privat – 40% vs. 60%.

Sectorul public este în mare suferinţă. Consider că trebuiesc lămurite urgent modificările ordonanţei 34 privind achiziţiile publice din fonduri europene. Am devenit ţara contestaţiilor, se depun circa 70-80 de contestaţii pe săptămână! România nu-şi poate permite să stea cu 270 milioane de euro blocate!”, a completat Horaţiu Berdilă.

„În prezent, 65% din venituri provin din vânzarea de soluţii şi servicii. Prin anticiparea corectă a tendinţelor pieţei, care împing tot mai mult companiile către zona de digitalizare, şi prin focusul tot mai mare pe soluţiile proprii, ne propunem să majorăm această pondere într-un timp cât mai scurt”, a subliniat Răzvan Olteanu, Deputy CEO, Romsys.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0