Indicatorul de încredere macroeconomică CFA scade

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA scade

Indexul de încredere macroeconomică al CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional, a înregistrat o scădere de 7,3 puncte în luna iunie comparativ cu luna mai, de 58,5 puncte, conform unui comunicat postat pe site-ul cfasociety.org. Faţă de luna decembrie, reducerea este şi mai mare: de 11,3 puncte.

CFA România precizează că scăderea ac estui index s-a datorat ambelor sale componente. Astfel, indicatatorul condiţilor curente a fost de 71,6, cu un minus de 5,5 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor s-a redus cu 8,3 puncte, până la valoarea de 51,9 puncte, cea mai mică valoare din noiembrie 2014.

economie

În privinţa cursului de schimb, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni a consemat un curs de 4.5500 ( în creştere cu 500 pips), iar orizontul de 12 luni de 4.5375 ( valoare mai mare cu 375 pips).

Rata anticipată a inflaţiei pentur orizontul de 12 luni (iulie 2017/iulie 2016) a avut o valoare mediană de 2,00%, în creştere cu 0,55% faţă de exerciţiul anterior

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România acum cinci ani pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări referitoare la condiţiile curente (mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile pentru un orizont de 12 louni  pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0