Start pentru Banca Română de Credite şi Investiţii

brci

Peisajul bancar românesc se îmbogăţeşte cu un nou jucător cu capital autohton: Banca Română de Credite şi Investiţii  (BRCI). Este practic cea a doua instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc care apare pe piaţă de la începutul crizei, după ce un alt potent om de afaceri român, Vasile Blidar a înfiinţat Banca Feroviară.

Începând cu ziua de vineri BRCI şi-a definitivat structura dualistă de conducere: aceasta include un consiliu de supraveghere, condus de Roxana Moldovan, şi un directorat în fruntea căruia a fost desemnat, aşa cum este cunoscut încă din toamna trecută, repuattul bancher Marinel Burduja.

Din conducerea executivă a BRCI mai fac parte Dorin Badea, fost director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, Gabriel Arsene, care a lucrat în divizia corporate a Raiffeisen (fiind chiar angajat de către actualul director general direct de pe băncile şcolii) şi Andrei Popovici, fost consultant la McKinsey. Al cinlea membru al directoratului, care încă aşteaptă aprobarea de la BNR, este Doru Petruţi, fost responsabil cu riscul la RBS. Consiliul de Supraveghere îi are în componenţă şi pe Ştefan Nanu şi respectiv Valentina Şiclovan.

Cei doi şefi au o vastă experienţă în sistemului bancar şi îşi propun să dezvolte sustenabil un nou jucător pe piaţa finanţărilor pentru companii mici şi medii. „BRCI nu îşi propune să fie o bancă universală”, a declarat directorul general al băncii. „Venind din sfera businessului, ştiu cu siguranţă ce îşi doreşte un antreprenor de la o bancă: rapiditate, flexibilitate şi seriozitate” a spus Dorinel Umbrărescu, acţionarul majoritar al BRCI. Conform datelor furnizate, acesta are un capital social subscris şi vărsat de peste 37 milioane lei, din care omul de afaceri bacăuan deţine 93,91%. Restul de acţiuni sunt împărţite între UCECOM (3,83%) şi alţi acţionari persoane fizice şi juridice (2,26%).

Atât acţionarul cât şi managerul consideră un avantaj faptul că BRCI a fost lansată în acest moment, nu are un istoric încărcat de problemele crizei şi e prima instituţie aprobată de către BNR pe noua lege (Directiva 5). Convins de către reputatul bancher să investească într-o bancă având capital majoritar românesc, Dorinel Umbrărescu nu pune presiune pe conducerea băncii: „Îmi doresc ca aceasta să de dezvolte aromios, să crească valorificând oportunităţile pieţei şi în paralel cu dezvoltarea clienţilor săi. E o bancă pe care am făcut-o pentru România şi de aceea nu voi solicita niciodată ca primordială să fie profitabilitate. Nu vreau un milion de euro profit! Mai bine un euro plus mulţumirea clienţilor” a spus omul de afaceri.

Instituţia de credi îşi propune să investească peste un milion de euro în sisteme informatice performante care să-i asigure costuri de funcţionare mici, reflectate ulterior în comisioane bancare reduse percepute clienţilor. BRCI a fost clădită pe osatura fostei ATE Bank, preluând şi 69 de angajaţi ai acesteia. Ea nu îşi va dezvolta  foarte mult reţeaua, intenţiile fiind de a se lucra cu 9 unităţi în teritoriu plus două în Capitală.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0