Test de stres la nivel european pe piaţa asigurărilor

Test de stres la nivel european pe piaţa asigurărilor

Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA) a desfăşurat în 2016, cu sprijinul autorităţilor de supraveghere membre, un amplu exercţiu de testare a vulnerabilităţilor şi rezilienţei companiilor de asigurare din UE în contextul unor condiţii de piaţă severe, se arată într-un comunicat remis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Evaluarea s-a concentrat pe două riscuri majore: existenţa unei perioade prelungite de randament scăzut şi expunerea la un scenariu de tip “double-hit”, potrivit aceleiaşi surse.

La acest exerciţiu, au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene.
La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat că o perioadă prelungită de rată scăzută a dobânzii şi o repoziţionare considerabilă a primei de risc prezintă provocări semnificative pentru companiile de asigurare din Europa.

De asemenea, scenariul “double-hit” a rezultat într-un impact negativ de 160 miliarde Euro asupra situaţiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% de companii din eşantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active faţă de obligaţii.

România a participat la testul de stres 2016 cu 3 companii (2 companii compozite şi o companie de viaţă), cu o cotă de piaţă cumulată de aproximativ 77% . La nivel agregat, pentru eşantionul de companii româneşti participante, rezultatele au fost favorabile, în general peste media europeană.

Astfel, anterior aplicării scenariilor de stres, rata de acoperire cu active a obligaţiilor era de circa 120%, faţă de 110% media la nivel european. În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor, exerciţiul a relevat o calitate ridicată a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I).

După aplicarea factorilor de risc aferenţi scenariului „low yield for long”, nivelul activelor în exces faţă de obligaţii a scăzut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, în vreme ce la nivel european scăderea a fost, în medie, de 18%, se mai arată în comunicat.

După aplicarea factorilor de risc aferenţi scenariului „double hit”, nivelul activelor în exces faţă de obligaţii a scăzut cu 22,4%, în vreme ce, la nivel european, în medie, scăderea a fost mai mare, de 28,9%

Astfel, chiar si ulterior aplicării oricăruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante raportul dintre fondurile proprii si obligaţii a rămas la valori de peste 100%, se mai precizează în comunicatul ASF.
 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0