Visa propune statului o strategie de creştere a veniturilor la buget cu 4 miliarde de lei anual

catalin_cretu_visa_europeDacă guvernul ar lua câteva măsuri pentru extinderea utilizării cardurilor în sectorul public, economia subterană s-ar putea reduce cu 5% în decurs de 4 an, încasările la bugetele locale ar putea creşte cu până la 750 milioane lei anual iar plata prestaţiilor sociale pe card ar putea genera economii de circa 400 milioane lei în fiecare an, potrivit calculelor Visa Europe.

Aceasta a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe organizată la BNR, la care au fost prezenţi şi reprezentanţii Guvernului, o strategie naţională de încurajare şi promovare a plăţilor cu cardul în sectorul public. Aplicarea măsurilor propuse pentru creşterea plăţilor cu cardul în sectorul public va aduce în total economii la bugetul de stat de peste 435 milioane lei anual iar creşterea veniturilor la buget va creşte cu peste 4 miliarde de lei.

„România şi-a asumat în faţa partenerilor internaţionali realizarea unei consolidări fiscale sustenabile, iar economia subterană reprezintă una dintre principalele bariere în îndeplinirea acestui obiectiv. Studiile arată că sistemele de plăţi electronice ajută în mod clar la reducerea economiei subterane, iar cardul reprezintă instrumentul electronic de plată cel mai accesibil şi mai des utilizat de populaţie. De peste 25 de ani, Visa colaborează îndeaproape cu guvernele din întreaga lume pentru a susţine dezvoltarea plăţilor cu cardul şi ne dorim să putem să contribuim şi la dezvoltarea economică a României. Tocmai de aceea, propunem o serie de măsuri concrete care se pot constitui într-o Strategie guvernamentală de încurajare şi promovare a plăţilor electronice cu cardul, cu avantaje multiple atât pentru populaţie cât şi pentru instituţiile publice”, a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Măsurile propuse vizează patru direcţii principale, respectiv îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor locale cu ajutorul plăţilor prin card, creşterea eficienţei distribuirii ajutoarelor şi a prestaţiilor sociale prin utilizarea cardului, reducerea birocraţiei şi creşterea eficienţei financiare prin transferul pe card al cheltuielilor realizate cu deplasările în interes de serviciu în sectorul public şi măsuri de reducere a economiei subterane prin acordarea unor facilităţi la plăţile electronice prin card.

Simulările realizate de studiile Visa Europe arată că extinderea utilizării cardurilor pentru plata taxelor locale ar avea efecte financiare considerabile, prin reducerea costurilor şi, în cele din urmă, creşterea gradului de colectare. Dacă 30% din venituri ar fi colectate prin plăţi cu cardul, s-ar economisi cu cheltuielile de administrare circa 23 de milioane lei, iar veniturile ar putea creşte cu până la 750 de milioane lei anual.

În următorii 2-4 ani, Visa Europe propune crearea cadrului juridic necesar folosirii cardurilor bancare pentru distribuţia beneficiilor sociale, introducerea în etape a cardurilor în transferul beneficiilor sociale pentru a permite extinderea reţelei de POS-uri şi ATM-uri în mediul rural şi demararea unei campanii de comunicare publică pentru a explica avantajele şi modul de utilizare a cardului de către beneficiari, furnizori de servicii şi autorităţi publice locale. Economiiile realizate astfel s-ar putea ridica la circa 400 de milioane lei anual.

Visa Europe propune, de asemenea, ca instituţiile publice la nivel central să introducă în următorii 2-4 ani utilizarea cardurilor bancare pentru deplasările în interes de serviciu, dat fiind că această măsură ar putea genera economii de circa 12,6 milioane lei prin concentrarea angajaţilor pe sarcinile uzuale, nu pe proceduri necesare deplasării.

România se situează pe ultimele locuri în UE în funcţie de veniturile colectate la bugetul de stat relativ la PIB, deşi ratele de taxare directă şi indirectă se situează la niveluri comparabile sau chiar peste media UE. Gradul de conformare la plata TVA este de 56%, de asemenea unul dintre cele mai mici niveluri din Europa.

Pe de altă parte, Visa Europe propune introducerea unor facilităţi fiscale sub forma reducerii cu 4 puncte procentuale a cotei TVA la plăţile efectuate cu cardul în sectoarele în care evaziunea fiscală are un impact major, ceea ce ar determina o creştere a TVA colectat între 49% (358 milioane lei) şi 139% (3,3 miliarde lei).

Reprezentanţii statului prezenţi la eveniment – Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finaţelor, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Bebe-Viorel Ionică, secretar de stat în Ministerul pentru Societate Informaţională – au apreciat iniţiativa Visa, pe care au considerat-o benefică în eficientizarea administraţiei publice centrale şi locale, promiţând că ministerele pe care le reprezintă vor fi parteneri ai acestui proiect.

Totuşi, Claudiu Doltu a precizat că nu este de acord cu facilităţile fiscale acordate plăţilor cu cardul. De asemenea, el consideră că pentru succesul extinderii plăţilor cu cardul este necesară o mai mare promovare a sistemului de plăţi electronice şi creşterea gradului de educaţie financiară a publicului. În acelaşi timp, este important să nu apară senzaţia sau suspiciunea că statul ar putea creea avantaje unei anumite părţi interesate de respectivul proiect.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0