Zdenek Romanek, Președinte&CEO, Raiffeisen Bank: Investim în sprijinirea clienților noștri și acordăm împrumuturi pe termen lung

Zdenek Romanek, Președinte&CEO, Raiffeisen Bank: Investim în sprijinirea clienților noștri și acordăm împrumuturi pe termen lung

„În 2022 am continuat să ne valorificăm expertiza financiară. În prima jumătate a anului 2023 ne-am axat pe excelență în planificarea financiară. După cum arată rezultatele noastre din primul trimestru, acest lucru s-a reflectat în creșteri solide ale portofoliului de credite și economii și am continuat să sprijinim economia românească prin finanțarea unor proiecte sustenabile. Raiffeisen Bank este un jucător important în economia românească, o bancă solidă, cu rezultate care ne onorează” spune Zdenek Romanek, Președinte&CEO, Raiffeisen Bank. 

Cum a fost anul 2022 din punctul de vedere al activității și rezultatelor Raiffeisen Bank?  Cum a fost prima parte a anului curent, în contextul menținerii tensiunilor geopolitice și al mixului inflație – dobânzi ridicate?

În 2022 am continuat să ne valorificăm expertiza financiară, oferind soluții financiare adaptate nevoilor clienților noștri, chiar dacă am trecut cu toții printr-un context macroeconomic dificil, marcat de incertitudini fără precedent. Ne-am bucurat în mod constant de feedback pozitiv din partea clienților noștri, care ne-au reconfirmat că suntem un partener de încredere. 

În plus, Raiffeisen Bank a continuat să își extindă baza de clienți și să își consolideze cota de piață în segmente cheie, inclusiv în sectorul bancar de retail, IMM și clienți corporate. De exemplu, soldul împrumuturilor Raiffeisen Bank a înregistrat un avans semnificativ de 27% față de anul trecut, susținut în principal de o creștere considerabilă a împrumuturilor pentru clienții corporate, respectiv de 55%. Tendința de creștere este vizibilă și pentru clienții IMM ai băncii, a căror bază de credite nete a înregistrat o creștere de 19% (de la an la an). 

În prima jumătate a anului, ne-am axat pe excelență în planificarea financiară. După cum arată rezultatele noastre din primul trimestru, acest lucru s-a reflectat în creșteri solide ale portofoliului de credite și economii și am continuat să sprijinim economia românească prin finanțarea unor proiecte sustenabile. Continuăm evoluția bună din prima jumătate a anului și ne menținem solvabilitatea și profitabilitatea la un nivel solid.

Auzim din ce în ce mai des că economia și sistemul bancar românesc au dat și dau dovadă de reziliență: cum s-ar traduce aceste lucruri?

În ultimii ani, industria bancară din România a trecut prin schimbări semnificative, determinate de diverși factori, cum ar fi progresul tehnologic, modificările în comportamentul consumatorilor, mediul de afaceri imprevizibil, pandemia COVID-19 – dacă e să menționez doar câteva aspecte. În ciuda tuturor provocărilor, până în prezent, activitatea economică a dat dovadă de o puternică reziliență la șocurile cu care s-a confruntat (inflație foarte ridicată, criza energetică) și ne așteptăm ca tendința aceasta să continue. 

Riscurile care pândesc sectorul bancar continuă să se mențină și să se diversifice. Cum vedeți gestionarea lor cât mai eficientă?

Evoluțiile macroeconomice din ultimii ani ne-au arătat că singura certitudine este schimbarea. În acest context, dialogul și contactul cât mai strâns cu clienții noștri ne-au ajutat și ne ajută în fiecare zi să fim proactivi și să răspundem cât mai bine nevoilor lor. 

BNR ne-a dat recent o veste bună în ceea ce privește EBA: suntem pe verde la toate capitolele, în timp ce statele cu economii dezvoltate au toate culorile. Ce pot face băncile pentru a menține *verzi* indicatori precum NPL sau cost/venit?

Abordarea noastră este să investim în sprijinirea clienților noștri și să acordăm împrumuturi pe termen lung. Tot ceea ce câștigăm se întoarce în susținerea activității de creditare și dezvoltarea economiei românești.

Există loc pe piață pentru noi fuziuni și achiziții? Este o bancă de mărimea Raiffeisen Bank, aflată în continuă creștere, interesată să preia active sau entități bancare mai mici? În ce condiții?

De peste 25 de ani, Raiffeisen Bank este un jucător important în economia românească, o bancă solidă, cu rezultate care ne onorează. Am reușit să obținem aceste rezultate, datorită abordării noastre de a face investiții durabile, pe termen lung. Suntem o instituție financiară puternică și, ca atare, avem apetit pentru creștere, fie că este vorba despre o creștere organică sau non-organică.  

Cum abordați problema creditelor și ce credeți că se va întâmpla în a doua jumătate a anului curent? Ce pot face băncile pentru a nu încetini redresarea economică fragilă a României?

Am învățat în ultimii ani că trebuie să fim capabili să ne adaptăm rapid, să aflăm de ce au nevoie clienții noștri, cum îi putem sprijini mai bine, cum îi putem ajuta să își atingă obiectivele. Personal, am o viziune optimistă și anticipez o îmbunătățire a activității economice în acest an, urmată de o accelerare a creșterii economice în 2024.

Asistăm la un mic pas înapoi în ceea ce privește ratele dobânzilor. Cu toate acestea, BCE anunță că nu a atins vârful de creștere a ratei de politică monetară pentru euro. Ce va însemna normalitatea în ceea ce privește prețul banilor, unde se vor stabiliza ratele dobânzilor la credite și depozite?

Credem că banca centrală a încheiat deja ciclul de creștere a ratei cheie la 7%. Ratele dobânzilor la credite și ratele dobânzilor la depozite oferite de bănci clienților au atins, de asemenea, pragul maxim. Prin urmare, pe segmentul persoane fizice, nivelurile actuale ale ratelor dobânzilor ar trebui să se mențină în trimestrele următoare, iar o tendință de scădere ar trebui să fie mai evidentă în 2024. 

Pe segmentul corporate, s-au înregistrat chiar unele scăderi ale ratelor dobânzilor la credite și depozite faţă de nivelurile existente la începutul anului.

Care sunt inițiativele de sustenabilitate ale băncii pe care o conduceți? Cum vedeți tranziția sistemului bancar către VERDE? Dar în ceea ce privește economia României?

Ne-am asumat rolul de facilitator în tranziția către o economie verde și o comunitate sustenabilă. La începutul lunii august 2022, Raiffeisen Bank a plasat, în premieră, o emisiune de obligațiuni sustenabile senior nepreferențiale, denominate în lei. Emisiunea de obligațiuni s-a adresat investitorilor instituționali și a atras peste 500 de milioane de lei, cu o maturitate de 5 ani. Fondurile au fost utilizate pentru finanțarea exclusivă a proiectelor sustenabile. 

Raiffeisen Bank în România este un actor sustenabil activ în societatea românească – susținem dezvoltarea comunităților, investim în educație, în sport, în performanță, în conformitate cu viziunea noastră sustenabilă. 

Obiectivul nostru pe termen lung este să devenim cel mai de încredere partener al clienților noștri în tranziția către afaceri sustenabile și economia circulară.

Pedala digitalizării rămâne la maximum în sistemul bancar: cum a punctat Raiffeisen Bank recent la acest capitol și ce aveți în plan pentru perioada următoare?

În 2023, ne-am continuat investițiile în digitalizare, lansând mai multe produse și servicii inovatoare menite să îmbunătățească experiența clienților. Ne propunem să democratizăm planificarea financiară pentru toți românii. În acest sens, echipa noastră din România a dezvoltat în timp record inovația Raiffeisen Bank: Smart Finance, care oferă sprijin experților Raiffeisen Bank pentru a crea un plan financiar personalizat pentru fiecare client. 

Pe baza rezultatelor pe care le vedem până în prezent, abordarea Banking 1:1 și noul nostru mod de a face banking funcționează. Democratizarea planificării financiare este pe drumul cel bun.

Nu sunteți doar un bancher cu o experiență dincolo de piața bancară: cum comentați evoluțiile recente de la BVB și cum vedeți colaborarea dintre piața de capital și piața bancară pentru dezvoltarea economiei?

 Evoluţia acţiunilor listate la BVB din prima parte a  anului este una bună şi încurajatoare. În plus, listarea la bursă a celui mai mare producător local de energie electrică – Hidroelectrica – a atras noi investitori pe piaţa de capital locală, atât persoane fizice cât şi investitori instituţionali globali. Economia românească nu se poate dezvolta fără a-şi dezvolta piaţa de capital şi fără a o aduce pe radarul investitorilor globali. Listarea Hidroelectrica poate fi considerată o gură de aer proaspăt pentru BVB și ar trebui să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital locale. 

Ce așteptări aveți pentru a doua jumătate a anului 2023 și cum vedeți anul 2024?

Vom continua să investim în digitalizare și să ne îmbunătățim competențele digitale pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale clienților noștri. Asta înseamnă că ne perfecționăm în permanență serviciile online și de mobile banking, lansăm noi produse digitale și folosim analiza de date și inteligența artificială pentru a oferi servicii mai personalizate.

Ne aşteptăm ca economia să înregistreze evoluţii pozitive în a doua jumătate a acestui an şi în 2024. În perioada următoare, creșterea economică ar trebui să fie influențată, de asemenea, de influxul mare de fonduri europene (PNRR și fondurile de coeziune ale UE) care ar urma să sprijine activitatea de investiții. Se preconizează că dinamica inflației va continua să se reducă în următoarele trimestre, ceea ce va fi de bun augur pentru venitul disponibil real al oamenilor (care este deja în creștere în termeni reali și susține consumul).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0