Pot deveni organizaţiile financiare agile şi flexibile? “Dacă trebuie, cu plăcere” ar putea fi un răspuns

Pot deveni organizaţiile financiare agile şi flexibile? “Dacă trebuie, cu plăcere” ar putea fi un răspuns

Ana Maria Gardiner, managing partner Lighthouse Communications

Se vorbeşte foarte mult despre transformarea digitală a instituţiilor financiare, însă în opinia mea nu cred că se vorbeşte îndeajuns de mult, cel puţin nu în plan public, şi despre transformarea operaţională şi organizaţionala prin care aceste companii trebuie să treacă înainte de a deveni digitale.
Este ca şi cum ne axăm la nivel de discurs pe obiectivele pe termen mediu fără să aprofundăm bine obiectivele pe termen scurt.
În calitate de consultant extern de comunicare strategică, employer branding şi traininguri care s-a specializat în ultimii ani pe a oferi sprijin companiilor financiare, de la bănci şi asiguratori, la fonduri de investiţii şi companii de brokeraj, intru în fiecare zi în dialog cu angajaţii acestor organizaţii.
Ce constat este că gradul de satisfacţie al acestora la job este în continuă scădere.
Pe fondul reducerii numărului de angajaţi ca urmare a digitalizării, există o nevoie crescândă pentru oameni supra-specializati, eficienţi şi eficace, precum şi dornici de a face lucrurile mai bine şi mai repede pentru a rămâne sau a deveni competitivi.
Marea provocare este că angajaţii actuali ai acestor organizaţii sunt blazaţi. Şi-au pierdut motivaţia de a fi astăzi mai buni ca ieri.
Iar potenţialii noi recruţi, adică tinerii, nu se văd lucrând într-o bancă sau un IFN. Imaginea lupului de pe Wall-street nu mai este inspirationala pentru tinerii de astăzi. Absolvenţii de facultate şi studenţii evita joburi full-time. Vor libertate şi flexibilitate, vor echilibru între viaţă personală şi viaţa profesională şi mai vor experienţe multiple. Din aceste motive, ei prefera să lucreze pe mai multe part-time-uri şi proiecte. Vor să poată lucra de la job dar şi de acasă, vor să-şi poată folosi şi device-urile personale în scop profesional, vor să lucreze noaptea, dimineaţa devreme sau în week-end.
Şi atunci ce faci, în calitate de organizaţie, în asemenea situaţie? Încerci să transformi aceste provocări în oportunităţi.
Cum? Printr-o transformare organizaţională care să facă aceste companii financiare din nou atractive pentru actualii şi potenţialii angajaţi. Agilitate şi flexibilitate sunt cuvintele cheie în transformarea organizaţională, operaţională şi digitală.
Dacă întrebi un director de sucursala ce părere are despre cele de mai sus, îţi va spune că nu crede că organizaţia în care lucrează va reuşi să devină agilă şi flexibilă. “Adaptează-te sau vei muri”, este un dicton des folosit în business care cred eu că este extrem de util în astfel de vremuri.
Oamenii sunt baza oricărei organizaţii. Nu calitatea produselor şi serviciilor. Un produs necompetitiv poate fi vândut de un vânzător bun, dar un produs bun nu poate fi vândut de un vânzător mai puţin abil. Un manager de proiect abil va reuşi să ducă la bun sfârşit un proiect greu. Iar un manager cu veleităţi de lider întotdeauna va reuşi să-şi păstreze echipa aproape. Asta este, de fapt, ceea ce contează.
În concluzie, orice transformare vine cu provocările ei. Însă, investiţia în cultura organizaţională şi, deci, în oameni este o investiţie pe termen scurt, mediu şi lung, totodată, şi este crucială acum pentru companiile financiare. Aşadar, în lipsa de altceva, “dacă trebuie, cu plăcere”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0