Uneori şi 5 poate fi o cifră fatidică

Uneori şi 5 poate fi o cifră fatidică

Eroarea monumentală de politică economică, făcută acum 5 ani, cu largul concurs al actualei opoziții și al fostei opoziții, a avut ca efect reducerea rapidă încasărilor bugetare cu aproape 5 procente din PIB, simultan cu anunțarea unui program de creșteri ale salariilor bugetare înșirat pe 5 ani și alimentarea speranțelor de protecție socială prin 5 indexări, menite să dubleze pensiile.

În contextul jocului din prezent de supralicitare a ofertei sociale antamate pe ideea unei creșteri de 5% a PIB și păstrate în pofida unei recesiuni de aproape 5%, ne îndreptăm rapid spre pierderea integrală a tuturor celor 5 criterii stabilite la Maastricht.

De aceea, am avea nevoie de o ancoră puternică pentru disciplinarea fiscală, cu intrarea prin consesns politic în anticamera euro ERM II în decurs de 5 ani. În care să reușim un avans economic mediu de 5%, să creștem cu 5 procente partea din PIB care revine pentru remunerarea salariaților și să majorăm cu 5 puncte procentuale încasările bugetare ca pondere în PIB.

Pentru asta, ar trebui să reintrăm pe traiectoria de echilibrare bugetară cu un deficit public limitat anul viitor la 5% din PIB și, încă și mai dificil, să reducem deficitul extern din schimburile de mărfuri cu exteriorul tot la 5% din PIB. Asta ca să nu trecem prematur pragul de 5 lei/euro și să putem accesa zona euro undeva pe la 5,5 lei/euro.

În acest sens, s-ar impune majorarea cu 5 puncte procentuale a contribuției de asigurări sociale, pentru a echilibra bugetul de pensii, plus creșterea cu 5 puncte procentuale a cotei de impozitare a veniturilor. Musai cu fixarea la maxim 5 procente a indexărilor anuale la salarii și pensii, pentru a putea demara în forță lucrările la măcar 5 obiective naționale de infrastructură.

Pentru conformitate, 5 nu e cifra mea preferată și nici nu va fi pentru cei mai mulți români. Dar asta e, nici pragul electoral de 5% nu e vreo mare tehnologie calculată cu integrale triple de cele 5 partide beneficiare în recentele alegeri locale (PSD, PNL, USR-PLUS, PMP și UDMR). În pofida furtunii perfecte care se anunță la suprapunerea alegerilor de peste patru ani, poate reușim să ieșim la lumină în 2025.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0