Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României în 2014, la 2,3%

business3

Compania de evaluare a riscului Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,3%, prognoză mai optimistă decât a autorităţilor şi instituţiilor financiare internaţionale, de 2,1-2,2%.

„Calitatea şi viteza creşterii economice din România depinde de infrastructură şi de calitatea mediului de afaceri. Infrastructura în România este o problemă, iar în ceea ce priveşte guvernanţa, România, la fel ca şi Polonia stă mai bine decât alte ţări din Europa emergentă, dar este loc de mai bine”, a declarat  Yves Zlotowski, economist şef al Coface, la Conferința de Risc de Țară.

Guvernul, FMI şi Comisia Europeană estimau, în ianuarie, pentru acest an o creştere de 2,1-2,2% a economiei româneşti, în timp ce Banca Mondială prognoza un avans de 2,5%.

Spre comparaţie, Coface prognozează un avans al PIB de 2,9% pentru Polonia (faţă de 1,9% în 2013), de 1,9% pentru Cehia (de la -1,1% în 2013), de 1,6% pentru Bulgaria (0,6% în 2013). Cele mai bune performanţe sunt estimate pentru Letonia (4,2%) şi Lituania (3,4%).

Media de creştere a PIB în Europa Emergentă este prognozată de Coface la 2,1%, similară cu cea din 2013.

Coface a menţinut în martie ratingul României la nivelul „B”, printre cele mai reduse din Europa Centrală şi de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Bulgariei, Croaţiei şi Ungariei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0