AAFBR: România are nevoie de echilibru intern pentru a depăşi tensiunile geopolitice

AAFBR: România are nevoie de echilibru intern pentru a depăşi tensiunile geopolitice

Schimbările geopolitice din plan extern şi recentele măsuri electorale din plan intern impun un echilibru bazat pe măsuri economice conservatoare şi orientate pe termen lung, mai ales că ritmul de creştere a economiei locale, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, nu este fundamentat pe baze sustenabile precum consolidarea clasei de mijloc, potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Specialiştii acestei asociaţii s-au reunit şi au discutat pe margine aacestui subiect  la cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei lor anuale. Evenimentul a avut ca temă “Echilibrul intern în contextul tensiunilor geo-politice”.

Specialiştii AAFBR apreciază că polarizarea mediului de afaceri, plafonarea investiţiilor străine directe, schimbarea cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă, ca urmare a economiei globale bazate pe cunoaştere, sunt provocările la care România va trebui să găsească soluţii.

Mediul de afaceri este afectat de un fenomen puternic de polarizare, în condiţiile în care cele mai mari o mie de companii din România generau la finalul anului 2015 aproape 49% din valoarea adăugată în economie, comparativ cu doar 35% în 2008. În acest context, cei bogaţi devin şi mai bogaţi, iar cei sărăci sărăcesc şi mai mult. Astfel, pătura de mijloc, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul mediului de afaceri, devine tot mai subţire şi mai puţin capabilă să reprezinte acel element de amortizare a şocurilor negative cauzate de o posibilă viitoare criză financiară”, a declarat Iancu Guda, preşedinte AAFBR.

Membrii Asociaţiei mai spus că premisele necesare unor intrări de capital semnificative există, dar că blocajele din economie duc la stagnarea investiţiilor străine directe.

Încă nu putem vorbi despre un avânt economic puternic şi sustenabil în România. Investiţiile străine directe se plafonează la 2% din PIB de şapte ani, volumul lucrărilor de construcţii nu şi-a revenit încă la nivelul atins înainte de criza financiară, în timp ce productivitatea muncii în industrie stagnează de aproape doi ani. Sunt semne clare că blocajele de producţie şi de creştere economică solidă persistă, iar soluţionarea lor necesită mai multă atenţie”, a punctat şi Rozalia Pal, vicepreşedinte AAFBR.

Alvaro Ortiz, economist-şef Pieţe Emergente al BBVA Research, a adus în discuţie schimbarea echilibrului mondial al puterii.

Geopolitica unipolară va fi contestată şi noi puteri vor apărea în contextul în care centrul economic de gravitaţie se deplasează spre Pacific, iar puterile tradiţionale din Europa sunt percepute ca fiind în declin. Perspectivele geopolitice, economice, tehnologice şi sociale arată o lume extrem de interconectată şi complexă. Criza financiară a dus la corecţii dureroase în unele locuri, iar rapida dezvoltare a noilor tehnologiilor informaţionale a crescut discrepanţa dintre «ceea ce vezi» şi «ceea ce primeşti».”, a conchis Alvaro Ortiz.

AAFBR a fost înfiinţată în ianuarie 2008 şi este o organizaţie profesională cu peste 80 de membri din toate zonele pieţei financiare româneşti: bănci, companii de asigurări, companii de brokeraj, fonduri de pensii private şi instituţii financiare internaţionale. AAFBR este membră EFFAS (European Federation of Financial Analysts Societies).

Conferinţa anuală AAFBR abordează teme economice de actualitate şi reuneşte atât participanţi din România, cât şi reprezentanţi ai unor instituţii financiare internaţionale.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0