AGRICOVER HOLDING listează cea mai mare emisiune de obligaţiuni a unei companii antreprenoriale româneşti la BVB

AGRICOVER HOLDING listează cea mai mare emisiune de obligaţiuni a unei companii antreprenoriale româneşti la BVB

Agricover Holding, principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori București (BVB), unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB.

„Suntem încântați de succesul emisiunii de obligațiuni derulată de Agricover Holding atât pentru că vorbim despre cea mai mare emisiune de obligațiuni derulată de o companie antreprenorială la BVB, dar mai ales deoarece banii atrași de la investitori vor fi direcționați către susținerea dezvoltării agriculturii românești. Pandemia ne-a arătat că în perioade tensionate și pline de incertitudini, trebuie să ne bazăm în primul rând pe forțele proprii, astfel că este normal ca și piața de capital să susțină companiile românești” a spus la eveniment Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București.

„De-a lungul timpului, BCR a susținut prin finanțare dezvoltarea grupului și este firesc să fim alături de ei și cu ocazia primului pas pe care l-au făcut pe piața de capital. Avem astăzi dovada clară că o companie solidă va atrage mereu interesul investitorilor. Suntem mândri că acest model a fost oferit de Agricover, alături de care avem o lungă istorie de parteneriat în business. Nu în ultimul rând, România are nevoie să avanseze rapid în direcția unei dezvoltări sustenabile, iar BCR este pregătită să își susțină clienții inclusiv în aceste inițiative” declară Ioana Tănase, Director Investment Banking, BCR.

„Agricover este fără îndoială unul dintre cele mai reprezentative grupuri de afaceri antreprenoriale din România, care crește profitabil într-un ritm alert și care deține poziții proeminente pe toate segmentele sale de afaceri. Atractivitatea domeniului agricol și a emitentului a fost confirmată de investitorii instituționali și din categoria private banking care au suprasubscris oferta de obligațiuni, aceștia devenind astfel noii parteneri ai creșterii viitoare a Grupului Agricover. Inclusiv din perspectiva experienței noastre ca intermediar al ofertei, avem convingerea că emisiunea de obligațiuni reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la București” consideră Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale.

„Ne bucură mult oportunitatea de a crea o punte de legătură între cât mai mulți și mai diferiți investitori de pe piața de capital și agricultura românească. Grupul Agricover, prin intermediul entităților Agricover Credit IFN, Agricover SA și Agricover Technology SRL, ridică la rang de strategie de business facilitarea accesului fermierilor români, atât la cele mai performante tehnologii agricole, cât și la soluții de finanțare adaptate specificului sectorului agricol, astfel încât un număr cât mai mare de fermierii români să-și poată dezvolta optim afaceri de succes. Dorim, astfel, să oferim investitorilor din România oportunitatea de a ni se alătura acestui demers, pentru ca împreună să contribuim în mod efectiv la modernizarea fermelor românești pe baze profesioniste, competitive și sustenabile” a declarat Ștefan Bucătaru, Membru în Consilul de Administrație al Agricover Holding.

„Rundele de finanțare derulate cu succes la BVB demonstrează că pe bursă există mai mulți finanțatori, persoane fizice și investitori instituționali. Aceste resurse pot proveni din depozitele populației, din activele fondurilor de pensii și ale celor mutuale. În ultimii ani am văzut companii din diverse sectoare venind la bursă, agricultură, energie, medical, HoReCa, IT, financiar bancar și nebancar. Totodată, în acest an vom vedea noi companii la Bursa de Valori București, din diverse ramuri ale economiei, doar din informațiile publice fiind peste 20 de companii în diverse faze de pregătire” a spus Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București.

Obligațiunile emise de Agricover Holding SA în cuantum de 40 milioane euro sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în ianuarie 2021, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Capitalul atras prin emisiunea de obligațiuni este destinat finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

Mai multe informații sunt disponibile în Prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacționare și publicat pe site-ul Agricover.ro sau pe site-ul BVB.

Agricover Holding este o societate de tip holding si reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover SA (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș SA (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology SRL (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

Încă de la înființare, Grupul Agricover şi-a propus să deservească fermierii români şi să le ofere soluții inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceștia să își poată consolida în mod sistematic şi sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante și la soluții de finanțare adaptate specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuție directă la performanțele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, şi-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale și oleaginoase, înregistrând în perioada 2017-2019 un nivel ce reprezintă 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franţa, 77% din productivitatea înregistrată în Germania și depășind cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membra a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse pentru protectia plantelor si seminte certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover SA.

Agricover Holding a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creștere cu peste 25% față de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0