Alina Huidumac, SAI Certinvest: Cuvântul care va caracteriza cel mai bine piața fondurilor de investiții în 2021 va fi adaptabilitatea

Alina Huidumac, SAI Certinvest: Cuvântul care va caracteriza cel mai bine piața fondurilor de investiții în 2021 va fi adaptabilitatea

*Profilul de risc al economiei s-a schimbat și va rămâne schimbat și în anul 2021, până când vom ajunge la combatarea eficientă a virusului. Mediul politic și guvernamental au devenit factori principali pentru evolutia indicilor bursieri. Dintr-o dată, decizia de investiție nu a fost doar despre capacitatea de a genera profituri a unui actor economic. Expunerea la risc de noi blocaje cauzate de lockdown, percepția autorităților despre risc și stimulul economic direcționat au fost factori determinanți în evaluările multor companii* spune Alina Huidumac, Director Portofolii private SAI Certinvest. 

Cum a fost 2020 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate? Poate fi considerată *decentă* pierderea cu care sistemul a încheiat anul, la nivel de active?

Anul 2020 a fost surprinzător pentru toată lumea din toate punctele de vedere. Pierderea de active este una rezonabilă, țînând cont de toate șocurile traversate de piața de capital. Conform datelor publicate de AAF, piața fondurilor de investiții din România a înregistrat o scădere a activelor nete cu 10.2%, în condițiile unui an marcat de turbulențe și corecții pe piețele financiare globale. În acest context, provocările anului 2020 au fost diferite față de criză financiară anterioară. Astfel am remarcat cresterea continua din ultimii ani a nivelului de educație financiară, in principal pe segmentul de retail, regăsit în creșterea ponderii activelor investite în fonduri cu expunere pe acțiuni, fapt realizat în special după șocul piețelor din martie 2020.

Cum a fost anul 2020 pentru SAI Certinvest? Care au fost vedetele portofoliului în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?

SAI Certinvest a avut o dinamică pozitivă a activelor aflate în administrare din punctul de vedere al fondurilor de investiții. Anul 2020 s-a remarcat printr-o apreciere a activelor totale de aproximativ 2.11% și o creștere a numărului de investitori de 1.29%.

Stimulentele fiscale și monetare adoptate de țările dezvoltate și emergente au alimentat recuperarea câștigurilor și, așa cum era de așteptat, interesul investitorilor care au dorit să fructifice oportunitățile acestei perioade s-a transferat în zona fondurilor de acțiuni (atât speculativ, cât și pentru expunerea pe termen lung) în detrimentul investițiilor în obligațiuni.

Cel mai mare interes a fost remarcat la nivelul celor trei fonduri de investiții care replică indicii Bursei de Valori București și pe care le administrăm. La finalul anului 2020, fondul de investiții care replică indicele de referință al Bursei de Valori București (BET Index) a reușit să recupereze integral deprecierile marcate în cursul anului, returnând investitorilor un câștig de 0.13%.

Totodată, investitorii cu aversiune mai mare la risc, care preferă investițiile în instrumente cu venit fix (obligațiuni) au ales plasamentele în fondul de obligațiuni, aceștia obținând un câștig de 3.93% (31 decembrie 2020/ 31 decembrie 2019).

Cum pot fi gestionate noile riscuri în condițiile unei economii în pandemie? Ce impact va avea criza sanitară asupra industriei şi în cât timp vor putea fi recuperate pierderile?

Profilul de risc al economiei s-a schimbat și va rămâne schimbat și în anul 2021, până când vom ajunge la combatarea eficientă a virusului. Mediul politic și guvernamental au devenit factori principali pentru evolutia indicilor bursieri. Dintr-o dată, decizia de investiție nu a fost doar despre capacitatea de a genera profituri a unui actor economic. Expunerea la risc de noi blocaje cauzate de lockdown, percepția autorităților despre risc și stimulul economic direcționat au fost factori determinanți în evaluările multor companii.

În ceea ce  privește pierderile înregistrate de piețele financiare, ca urmare a apariției pandemiei, acestea au fost deja recuperate pe masura  lansării campaniilor de vaccinare la nivel global. În acest moment, piețele financiare reflectă deja așteptările privind recuperarea de către economia globală a pierderilor înregistrate în cursului anului trecut, precum și continuare politicilor de stimuli, atât monetari, cât și fiscali adoptate de autoritățile responsabile. 

Credeţi că această criză a trezit cumva apetitul investitorilor pentru fondurile cu risc mai ridicat, având în vedere nivelul jos al dobânzilor la depozite? Pot fi atrase mai multe resurse din depozitele bancare cître fonduri de investiţii?

Ca răspuns direct la această întrebare, putem confirma faptul că profilul investitorilor de retail s-a dovedit a fi mult mai sofisticat și mult mai tolerant la risc decât s-ar fi așteptat actorii din piața financiară, care aveau ca reper criza din 2008. Prin urmare, am observat o creștere a expunerii segmentului de retail la instrumentele investiționale cu componentă de acțiuni.De asemenea, piață financiara locală a început să ofere oportunități investiţionale cu grad mai mare de risc, menționând în acest sens segmentul Aero, care a înregistrat un număr semnificat de listări noi în ultimul an.Segmentul obligațiunilor corporative s-a dezvoltat si el semnificativ în ultimul an, asistând astfel la un număr de noi emisiuni subscrise cu succes prin participarea segmentului de retail la piata de capital. Ca principiu, piețele bursiere oferă o gamă larga de instrumente financiare. Potențialii investitori trebuie să identifice ceea ce li se potrivește și răspunde nevoilor personale; pentru a fi confortabil cu structura portofoliului, investitorul trebuie să cunoască riscurile și mecanismele de funcționare ale instrumentelor financiare.Având în vedere perioada pe care am traversat-o în anul 2020,  diversificarea s-a dovedit esențială în construirea portofoliului. Astfel, adăugarea mai multor clase de active (titluri de stat, acțiuni, obligațiuni, real estate, materii prime, ETF-uri ), segmentarea geografică și sectorială reprezentă o modalitatea de îmbunătățire a raportului risc/randament. În general, este bine să fii diversificat, dar uneori, dacă ai o idee, identifici o oportunitate referitoare la o anumită companie/sector, este de preferat să îți asumi și un risc calculat de a te supraexpune pe aceasta, cu condiția să tolerezi acel risc și să nu iei decizii emoționale pripite, astfel încât să respecți planul inițial.

Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2021? Ce factori de risc există și ce factori potențatori?

Cele mai importante 3 provocări în opinia mea sunt: gestionarea riscului de piață, digitalizarea și ratele de dobânzi mici disponibile în contextul unui potențial ridicat de revenire a inflației, cel puțin pe termen scurt. Suntem expuși unui mediu economic care se află la capătul ciclului economic, dar care beneficiază de multe stimulente. Monitorizarea acestei poziții în ciclu și a noilor condiții vor dicta performanța în anii care urmează. Digitalizarea este de asemenea o provocare principală care trebuie luată în serios pentru a servi clienții obișnuiți cu interfețe digitale.

De asemenea, trebuie monitorizat cu atenție potențialul schimbării de paradigmă investițională observată pe piețele globale în ultimii ani, respectiv potențialul de tranziție de la sectorul growth (tehnologie) la sectorul value, dar și transferul de la piețe dezvoltate spre piețe emergente.

An de an ați reușit să performați într-o piață extrem de concurențială: cine credeți că vor fi vedetele portofoliului în următorii ani? 

Este dificil ca într-un moment ca cel de acum să facem predicții pentru următorii ani; cel mult, putem vorbi despre strategii pe termen scurt și mediu, care să protejeze investitorii și investițiile de aceste valuri pandemice ce se succed în rafale.

Așa cum am mai spus, trendul piețelor de capital va fi stabilit de modul în care va evalua pandemia și de eficienţa vaccinului, măsurile de sprijin ale guvernelor, aspecte care vor avea ca efect revenirea economică.

Este de așteptat ca anumite sectoare ale economiei,  afectate de criza pandemică să cunoască creșteri/ recuperări rapide pe măsură ce asistăm la relansarea economiilor și a productivității.

Cum apreciaţi evoluţia nivelului de educație financiară al românilor şi ce e de făcut pentru a-l trece de media UE?

Așa cum se spune, „Nevoia te învață„, și, aș adăuga, poate fi și un bun profesor. Sigur, educația financiară nu e doar despre a-ți eficientiza și planifica bugetul personal, cât despre a valorifica resursele și de a-ți crea obiective bine definite pe termen mediu și lung.

Cred că lipsa totală a certitudinilor din ultimul an legate atât de sănătatea noastră fizică, cât și de cea financiară, au disciplinat mai mult românii, care au înțeles cât ne vulnerabili putem fi în momentele de criză.

Un singur lucru este sigur, pensiile oferite de stat nu vor putea ține pasul cu inflația pentru a asigura un trai decent, din cauza piramidei demografice în scădere. Oamenii vor avea nevoie de soluții de economisire și piața de capital le oferă cele mai bune oportunități adaptabile pe nevoile fiecărui participant.

În ultimul an am observat că în rețelele din social media s-a intensificat și sofisticat dialogul dintre investitorii interesați de investiții pe piețele externe, căutând instrumente financiare care să speculeze perioada pandemică. Pe de altă parte, este foarte probabil ca educația financiară să se lovească de un zid: neîncrederea în instituțiile financiare, bancare și non bancare. Ca să depășim nivelul scăzut al educației financiare, trebuie să identificăm mai întâi cauzele și apoi să găsim soluții. Din păcate, suntem în clasamentele UE pe ultimul loc în multe domenii și toate aceste aspecte se întrepătrund. Să sperăm că eforturile depuse de fiecare entitate financiară în parte, coroborate și cu cele ale asociațiilor cu activitate pe piața de capital, vor reuși să îi determine pe români să fie mai interesați de a-și spori economiile printr-un plan de investiții.

Ce așteptări aveți de la 2021: pentru SAI Certinvest, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?

Probabil că și pentru 2021 cuvântul care va caracteriza cel mai bine piața fondurilor de investiții va fi adaptabilitatea. Planurile de investiții se îndreaptă încă de anul trecut către portofolii investiționale cu componentă de acțiuni, ceea ce înseamnă că investitorii dau un vot de încredere companiilor listate.

Pentru SAI Certinvest, anul a început deja în forță prin relansarea platformei de investiții InvestOnline.ro, singurul canal online de distribuție a fondurilor administrate de SAI Certinvest.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0