Leonardo Badea (BNR): Ritmul de creştere economică a României depinde în mare măsură de viteza procesului de vaccinare

Leonardo Badea (BNR): Ritmul de creştere economică a României depinde în mare măsură de viteza procesului de vaccinare

Ritmul de creştere economică a României depinde în mare măsură de viteza procesului de vaccinare şi de cât de repede vom reuşi să ajungem la imunizarea colectivă. Cu cât vom fi mai rapizi, cu atât vom avea mai multe avantaje competitive în comerţul exterior şi în cursa de a atrage investiţii străine, a afirmat, vineri, Leonardo Badea, vicepreşedintele Băncii Naţionale a României în cadrul conferinţei “Upgrade România – investiţiile, colacul de salvare al economiei”, organizată de DC News. În opinia sa, România a simţit al treilea val al pandemiei cu o întârziere de aproximativ o lună faţă de alte ţări, ceea ce a permis cumva replierea economiei.

“Vaccinarea este singura strategie care va permite normalizarea şi deschiderea vieţii economice şi sociale. Capacitatea de refacere a economiei depinde de viteza cu care reuşim să ajungem la imunitate colectivă prin vaccinare. Şi asta este o chestiune care se ştie la nivel internaţional. Aşadar nu ar trebui să ne mulţumim cu acest ritm de vaccinare, care este la mică distanţă faţă de media UE, ci ar fi bine, în beneficiul economiei locale, să reuşim să ne plasăm printre primele ţări europene ca proporţie a populaţiei vaccinate şi să ţintim performanţe bune”, a spus Leonardo Badea.
Viceguvernatorul BNR a oferit exemple cum ar fi situaţia din Statele Unite, Marea Britanie sau Israel, unde există premise pentru relansare economică rapidă, ca urmare a succesului campaniei de vaccinare.

“Chiar dacă nu realizăm acum, competiţia pentru a ajunge cât mai repede la o imunizare colectivă este foarte importantă pentru redeschiderea economiei şi avantajul ar fi că am putea avea o creştere economică mai rapidă şi mai sustenabilă, întrucât vom cheltui mai puţine resurse publice pentru a combate efectele negative ale pandemiei, în contextul în care bugetul public este şi aşa supus unei presiuni şi datoria publică este mare”, consideră vicepreşedintele BNR.

În plus, acesta consideră că România ar trebui să ajungă cât mai repede la imunizare şi pentru a câştiga cursa pentru atragerea investitorilor străini.

“O deschidere economică rapidă ne-ar oferi avantaje competitive în comerţul exterior şi ne-ar consolida poziţia pe harta investitorilor străini de finanţarea cărora avem mare nevoie pentru modernizarea şi dezvoltarea economiei, pentru atenuarea actualelor vulnerabilităţi structurale. Nu ne permitem să rămânem în urmă, pentru că acest lucru ne-ar expune la eventuale rebalansări de capitaluri”, susţine Leonardo Badea.

Oficialul BNR a fost întrebat de ce crede că în România nu s-au construit mai deloc autostrăzi în ultimii 30 de ani.

“Sunt o multitudine de factori care au stat la baza acestei nereuşite, care ne-a marcat existenţa noastră socială şi economică în ultimii ani. Principala problemă este legată de lipsa unui proiect naţional care să fie foarte bine articulat şi să prioritizeze principalele priorităţi de finanţare, inclusiv fonduri UE”, a răspuns Leonardo Badea.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0