ANDREIA MAGDALENA SURCEL, Membru al Directoratului FRC: O femeie puternică, în opinia mea este: Asumată. Adecvată. Amuzantă

ANDREIA MAGDALENA SURCEL, Membru al Directoratului FRC: O femeie puternică, în opinia mea este: Asumată. Adecvată. Amuzantă

Absolventă a ASE – Facultatea de Management și a programului MBA al City University Bellevue Seattle -Washington State Apostile, Andreia Magdalena Surcel are 20 ani de experiență în sistemul financiar-bancar în echipele Băncii Agricole, BRD-Groupe Societe Generale, Citi Bank și Alpha Bank Romania, unde a dobândit expertiză în creditare și analiză de risc, precum și competențe de management financiar-bancar.

De 10 ani generează tracțiune în business, mobilizează și motivează echipa de specialiști de la Fondul Român de Contragarantare SA. A alternat poziția de director de management al riscurilor cu cea de membru al Directoratului FRC, poziție pe care o ocupă și în prezent.

Personalitate complexă, creativă și carteziană, deopotrivă, pregătește cu emoție lansarea la sfârșitul acestui an a unei cărți-obiect la editura Vellant.

(NR.: Interviu publicat în suplimentul „Femei care schimbă România” al revistei Piața Financiară, noiembrie 2023)

Faceți parte din galeria femeilor de succes, a celor care reușesc, prin implicarea lor, să schimbe fața României. Care au fost începuturile și cum a fost parcursul acestui drum spre succes, spre reușită? Care au fost pașii importanți, etapele care au contat? Dacă priviți înapoi, a fost greu, a fost ușor?

Sunt deosebit de onorată să mă fi aflat pe podiumul Galei dedicate femeilor de succes din România – ediția 2023 – și, în același timp, cu umilință și modestie, să mă gândesc câte alte semene extraordinare pe care le cunosc și admir în profesia mea, dar și din alte domenii de activitate, merită să fie nominalizate.

Privind retrospectiv, consider că reușitele pe care le-am avut au fost rezultatul unei construcții solide în plan educațional, pe multiple planuri, susținută de tatăl meu care mi-a fost mentor, model, călăuză. De la el am înțeles că a învăța este unica formă de a dobândi respect de sine, recunoaștere și progres profesional și personal. Am iubit să capăt cunoștințe noi, am sprintat în matematică, am savurat literatura, toate formele de artă și am dezvoltat un apetit extraordinar pentru îmbunătățirea continuă a competențelor cu fiecare experiență sau proiect pe care l-am avut în față. Sunt tenace, competitivă și sensibilă, deopotrivă: natura umană mă fascinează, știu cât de important este ca abilitățile soft să trăiască simbiotic cu cele hard, iar fiecare etapă a fost rezultatul cogniției și metamorfozei energiei mele în emoție. Deși drumul parcurs nu a fost lipsit de provocări, toate aceste elemente m-au însoțit cu fiecare pas pe care l-am făcut în viața profesională și personală și m-au ajutat să depășesc dificultățile de pe traseu.

Trăim vremuri extrem de dificile, de neimaginat poate acum câțiva ani, prin efectele nefaste pe care le resimțim cu toții asupra mediului economic: criza energetică, scumpirile, inflația, ca să nu mai spun de apăsarea acestui război aflat atât de aproape de România. Care sunt consecințele pentru domeniul în care activați și cum le veți face față? Ce așteptări aveți pentru viitorul apropiat?

Trăim, într-adevăr, o perioadă de schimbări și transformări profunde care afectează planurile, rutinele, oamenii. Efectele acestor provocări asupra sistemelor, proceselor sau fluxurilor existente înainte de crizele care se succed rapid în ultimii ani sunt nenumărate, iar în ceea ce privește mediul de business, economia, finanțele, impactul acestora este semnificativ.

Răspunsul meu la această situație este : agilitatea și curajul. Nu este nimic mai adevărat că în orice dificultate stă o oportunitate. Dincolo de analiză, evaluare de riscuri și diagnoză de sistem, contează abilitatea de a identifica rapid soluții în zone și situații noi, asumarea responsabilității schimbării dacă este cazul și execuția impecabilă a planului/programului elaborat.

În domeniul de activitate al FRC, criza pandemică și războiul de la granițele țării au generat o mobilizare fără precedent de resurse financiare la nivel european și național, tocmai ca să fie contracarate rapid efectele acestora asupra mediului de afaceri și cetățenilor. Fie că vorbim de Cadrul Temporar Covid-19 sau de Cadrul Temporar Ucraina, schemele de ajutor de stat au fost răspunsul fără echivoc al specialiștilor la nevoia de a susține economia, IMM-urile, beneficiarii individuali, prin programe specifice, adecvate.

FRC a avut doi ani dificili (2020-2021) în care proiectele gândite nu au confirmat așteptările, iar situația era dificilă. Am revenit în 2022 cu o altă abordare și am reușit ca împreună cu președintele actual al Directoratului dl. Stere Farmache și cu susținerea conducerii neexecutive, Consiliul de Supraveghere, să identificăm oportunități noi și să construim un business plan pe care l-am dezvoltat în 2023, îl actualizăm pentru 2024 și putem privi, astfel, mai încrezători în viitor. Ne bazăm pe o echipă motivată, competentă și unită care face diferența în ecuația succesului.

Nici o femeie nu s-a născut puternică, dar toate femeile își doresc să ajungă să fie puternice, sigure pe ele, independente, având un cuvânt de spus în orice domeniu s-ar afla. Care credeți că sunt principalele calități ale unei femei puternice?

În ceea ce mă privește, sunt născută în zodia leului și cred că am beneficiat timpuriu de puterea simbolică a configurației astrale specifică acestui semn. Mi se spune adesea că impetuozitatea, curajul și altitudinea manifestărilor mele se datorează acestui lucru. Poate. Totuși, mă consider o femeie puternică tocmai pentru că sunt un sumum de puncte forte și slăbiciuni, calități și defecte, convingeri și nesiguranțe ca toată lumea, dar – în mod conștient – am ales să fiu încrezătoare pentru că știu cine sunt și ce vreau. Și aici iarăși mărturisesc că tatăl meu m-a ajutat enorm să mă înțeleg, să mă accept și să doresc să fiu mai bună, mai puternică. În plus, ceea ce știu că îmi dă energie este puterea convingerilor pe care le capăt prin studiu, analiză și sinteză. Când un proiect capătă sens pentru organizație, devin un promotor asiduu al acestuia și angrenez toate resursele pentru a-l realiza. Cred cu tărie, astfel, în puterea și energia gândului omului determinat, indiferent că este femeie sau bărbat. Independența sau autonomia consider că nu sunt un apanaj al unui gen ci, mai degrabă un deziderat al oricărui individ. Acum, în epoca discriminării pozitive a femeilor, deși înțeleg originea, motivația și sensul temporar al schimbării, mai ales în unele societăți și medii, sunt mai degrabă favorabilă susținerii și încurajării altor femei, decât să mă consider subiect-țintă al acestei metamorfoze necesare.

O femeie puternică, în opinia mea este: Asumată. Adecvată. Amuzantă.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0