ASF a aprobat suplimentarea ofertei FP

ASF a aprobat suplimentarea ofertei FP

• Fondul vrea să-şi răscumpere circa 30% din capital, la un preţ situat cu doar 2% sub valoarea activului net

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat creşterea numărului de acţiuni proprii pe care Fondul Proproietatea intenţionează să le cumpere prin oferta publică pe care o derulează în prezent, până la 1,67 miliarde de titluri, echivalentul a 29,4% din capitalul fondului, după cum reiese dintr-un raport publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Iniţial, oferta a fost lansată pentru 670 milioane de acţiuni, ce reprezintă 11,8% din capitalul FP, la un preţ de 0,6319 lei, cu doar 2% sub ultima Valoare a Activului Net Unitar (VUAN) publicată de Fondul Proprietatea.

Oferta a început la finele lunii trecute şi se va derula până în data de 5 decembrie. În cazul Certificatelor Globale de Depozit, listate la Londra, FP va plăti valoarea în dolari echivalentă cu 31,595 lei per certificat.

Metoda de alocare în cazul suprasubscrierii va fi pro-rata, intermediarul operaţiunii de piaţă fiind Swiss Capital. Agentul de Ofertă pentru GDR-uri este The Bank of New York Mellon, iar Swiss Capital împreună cu Auerbach Grayson vor acţiona în calitate de Dealeri Manageri.

Oferta face parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna noiembrie a anului trecut, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult 3,5 miliarde de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau certificate globale de depozit listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 3 lei pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Recent, acţionarii FP au prelungit mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi a adunării la solicitarea Ministerului Finanţelor. Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile de pensii private Pilon II, astfel încât, foarte probabil, Finanţele, care au 7% din drepturile de vot ale FP, şi-au impus voinţa prin concursul unor fonduri de pensii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0