BERD înregistrează investiții record în 2020, ca răspuns la Covid-19

BERD înregistrează investiții record în 2020, ca răspuns la Covid-19

  • BERD oferă investiții record ca răspuns la pandemia de coronavirus,
  • Măsuri de urgență pentru a aborda impactul economic al crizei,
  • Reconstruirea unor economii mai bune este o provocare viitoare.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a răspuns pandemiei coronavirusului cu investiții record de 11 miliarde EUR în 2020 prin 411 proiecte, adresând nevoile urgente ale celor 38 de economii în care investește. Aceasta reprezintă o creștere de 10% a investițiilor anuale față de 2019, când banca a acordat 10,1 miliarde EUR pentru finanțarea a 452 de proiecte.

Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, a declarat: „Banca a obținut o performanță impresionantă și și-a îndeplinit promisiunea de a ajuta țările și clienții noștri să facă față impactului economic al pandemiei Covid-19. Investițiile noastre au fost semnificativ mai mari decât anul anterior și am oferit, de asemenea, sprijin politic pentru a ajuta sectorul privat să treacă peste criză. ”

BERD a fost prima instituție financiară internațională care a adoptat măsuri de urgență pentru a aborda impactul economic al pandemiei în martie anul trecut. S-a axat pe sprijinirea clienților existenți cu furnizarea de lichiditate pe termen scurt și fond de rulment pentru a proteja companiile viabile și pentru a proteja progresele către economii de piață durabile, corecte și deschise în țările sale de operațiuni.

Menținând fluxurile comerciale vitale, BERD a susținut un nou record de 2.090 tranzacții de finanțare comercială în valoare de 3,3 miliarde EUR în cadrul programului său de facilitare a comerțului, implicând 90 de bănci emitente și 140 de bănci confirmatoare din 40 de țări din întreaga lume. Exemple de tranzacții includ importul de medicamente din Spania, Turcia și Elveția în Liban, Georgia și Iordania sau exportul de tehnologii de energie solară din Grecia în Spania și Regatul Unit.

În plus față de fondurile proprii, BERD a mobilizat, de asemenea, în mod direct 1,2 miliarde de euro de la co-investitori într-un moment în care economia globală suferea cea mai severă criză de la Marea Depresie din anii 1930. Banca a continuat să își concentreze sprijinul asupra sectorului privat, care a reprezentat 72% din investițiile totale ale BERD anul trecut.

Datorită urgenței abordării crizei Covid-19, în 2020, ponderea investițiilor verzi a scăzut la 29%, după 46% în 2019. Cu toate acestea, în octombrie, Banca și-a reafirmat angajamentul în acest domeniu prin adoptarea unui nou cadru strategic, care își propune să facă din BERD o bancă verde majoritară până în 2025.

Banca a continuat să promoveze reziliența economică prin sprijinirea dezvoltării monedei locale și a piețelor de capital. După o scădere semnificativă în primele zile ale crizei, activitatea a revenit, ajungând la un total de 113 proiecte. Dezvoltarea burselor euro-dolar SUA a avut un impact asupra nivelurilor de investiții raportate de bancă, în special în țările în care are operațiuni substanțiale în dolari SUA.

Abordarea nevoilor urgente

BERD și-a intensificat investițiile pentru a răspunde nevoilor imediate și pentru a crea bazele redresării, cu accent pe construirea unor economii mai bune în viitor. Deoarece pandemia accentuează inegalitățile, în special pentru femei, tineri și alte grupuri, Banca și-a consolidat eforturile în ceea ce privește incluziunea de gen și incluziunea economică. Această activitate a dus la o creștere de 24% a proiectelor de incluziune, cu un volum total de investiții de 4 miliarde EUR și un număr record de activități de gen.

În Europa centrală și de est, Varșovia s-a alăturat programului emblematic al orașului Green Cities pentru sustenabilitate urbană și, ca prim proiect, a primit un împrumut comun echivalent cu 87,2 milioane EUR de la BERD și ING pentru achiziționarea de noi trenuri de metrou. Banca și-a intensificat, de asemenea, angajamentul în domeniul energiei verzi, cu cinci noi proiecte majore de energie regenerabilă în Polonia. Programul Orașe Verzi a continuat să crească rapid și a ajuns la 44 de municipalități din regiunile BERD până la sfârșitul anului. Răspunzând la niveluri ridicate de cerere, Consiliul de administrație al băncii a aprobat o dublare a finanțării, astfel încât programul să aibă acum peste 2 miliarde EUR de finanțare.

Facilitând tranziția de la combustibilii fosili la sursele regenerabile de energie, Banca a lansat o Inițiativă de tranziție justă pentru a se asigura că acele comunități, sectoare și lucrători care vor pierde din punct de vedere economic ca urmare a politicilor asociate economiilor de decarbonizare sunt protejate prin noi alternative. Unul dintre primele proiecte în cadrul acestei abordări a fost o investiție de 75 milioane EUR în obligațiuni de către BERD în sprijinul unei noi centrale solare fotovoltaice într-o regiune din Grecia dependentă de cărbune, cel mai mare proiect de energie solară din sud-estul Europei până în prezent.

Programul pentru surse regenerabile a condus la lansarea de noi licitații pentru energie solară și eoliană în Albania și eoliană în Uzbekistan. Regiunile BERD În Balcanii de Vest, BERD și-a sporit în continuare sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și sectorul privat, cu acordarea a 729 milioane EUR în împrumuturi către bănci comerciale pentru împrumuturi către întreprinderile locale pentru investiții care vor sprijini redresarea și consolidarea competitivității acestora. Aceasta include un nou mecanism de garanție pentru creștere introdus în Albania, oferind Raiffeisen Bank Albania o garanție nefinanțată de până la 100 de milioane de euro în echivalent în monedă locală, legată de portofoliul de obligațiuni suverane în monedă locală al băncii și eliberând-o pentru a-și spori creditele către economie.

BERD a continuat, de asemenea, să sprijine conectivitatea regională și infrastructura vitală, de exemplu, cu un împrumut de 30 de milioane EUR acordat Kosovo pentru a asigura continuarea serviciilor vitale și un împrumut senior de 50 milioane EUR către EPCG pentru a sprijini stabilitatea furnizării de energie în Muntenegru. În Serbia, Banca a acordat un împrumut de 85 de milioane de euro pentru a finanța construcția unei noi secțiuni a „Autostrăzii păcii” care leagă țara de Kosovo și a finanțat crearea unei rețele de bandă largă de fibre în zonele rurale cu sprijinul donatorilor. Sporindu-și sprijinul, în 2020, BERD și donatorii din cadrul de investiții din Balcanii de Vest au aprobat 77,6 milioane EUR suplimentar în subvenții de investiții și cooperare tehnică pentru proiecte, iar acest lucru va fi sprijinit de încă 204 milioane EUR în finanțarea BERD.

UE, cel mai mare colaborator al BERD, a oferit, de asemenea, o garanție de 50 de milioane EUR pentru investițiile din surse regenerabile de energie în estul Europei (Vecinătatea Est) și Africa de Nord (Vecinătatea Sud). În Ucraina, BERD a combinat investițiile cu angajamentul politic cu un împrumut de 450 milioane EUR acordat agenției rutiere de stat Ukravtodor, sprijinind guvernul în dezvoltarea infrastructurii rutiere naționale și în lupta împotriva corupției. Activitățile de consultanță ale parteneriatului public-privat (PPP) ale băncii au produs rezultate notabile în 2020. Instituția de pregătire a proiectului de infrastructură a băncii a condus la închiderea comercială a două porturi la Olvia și Kherson din Ucraina, precum și închiderea comercială pentru aeroportul din Sofia.

Prioritatea BERD în Turcia în cursul anului 2020 a fost acordarea unui sprijin vital economiei reale prin angajarea cu băncile partenere locale. Banca a canalizat un record de 893 milioane de euro către băncile turcești pentru a sprijini mii de companii din toată țara, oferind sectorului privat fonduri atât de necesare. În sectorul energiei electrice, oferind în același timp sprijin vital pentru infrastructura în monedă locală companiei de distribuție a energiei electrice Enerjisa, BERD a continuat să finanțeze sursele regenerabile de energie cu un împrumut de 30 de milioane de euro către parcul eolian Kiyikoy. În Caucaz, Banca a finanțat investiții în valoare de peste 400 milioane USD în sectorul energetic, inclusiv primul proiect regenerabil Masrik Solar din Armenia și finanțarea rețelei de transport și a infrastructurii energetice critice din Georgia.

În Asia Centrală, cel mai mare proiect de infrastructură din Kazahstan în afara sectorului petrolului și gazului, șoseaua de centură Almaty, a ajuns la închidere financiară. BERD a acordat un împrumut sindicalizat de 585 milioane USD în sprijinul celui mai mare parteneriat public-privat din regiune până în prezent. În Uzbekistan, Banca a finanțat o centrală fotovoltaică solară de 100 MW în regiunea Navoi, unul dintre primele proiecte de energie regenerabilă proprietate privată din țară, cu un împrumut de tip „bridge equity” de până la 60 milioane USD. De asemenea, pandemia de coronavirus a lovit puternic regiunea mediteraneană de sud și est a BERD (SEMED).

Banca și-a intensificat finanțarea în Egipt cu acordarea de linii de lichiditate de 784 milioane EUR către băncile locale pentru împrumuturi către întreprinderi. În Maroc, Banca Africii – Grupul BMCE a devenit primul beneficiar în cadrul Cadrului de reziliență al băncii în aprilie, cu o facilitate de finanțare de 145 milioane EUR. Banca a oferit, de asemenea, 150 de milioane EUR pentru a sprijini o mai bună gestionare a resurselor de apă și conservarea apei în regiunile agricole din Saiss și Garet.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0