Comisia Europeană sprijină  elevii români să devină cetățeni implicați ai Uniunii Europene

Comisia Europeană sprijină elevii români să devină cetățeni implicați ai Uniunii Europene

Cu ajutorul unui nou modul educațional, tinerii din România sunt încurajați să se familiarizeze cu diferitele instrumente democratice existente la nivel european care le permit să își exprime părerile în legătură cu problemele care îi preocupă și care pot sta la baza unor noi reglementări europene.

Modulul educațional pentru școli „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană” include patru unități tematice care cuprind informații generale despre funcționarea UE, precum și informații și activități despre instrumentele democratice la nivel european printre care se numără și Inițiativa cetățenească europeană (ICE).

De 11 ani, ICE permite cetățenilor să se implice în procesul democratic al UE, oferind o platformă pentru a lansa o dezbatere politică și pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la cauzele comune care îi unesc dincolo de frontiere.

De la înființarea ICE în 2012, cetățenii europeni au lansat 103 inițiative în domenii ca politica de mediu, agricultură, transporturi, protecția consumatorilor, drepturi sociale și alte domenii care au impact asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a declarat: „Pentru a deveni cetățeni activi, tinerii trebuie să înțeleagă cum funcționează democrația și ce drepturi și responsabilități au. Modulul educațional „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană” prezintă elevilor Uniunea Europeană, în general, și Inițiativa cetățenească europeană, în special. Acesta îi încurajează să contribuie în mod activ la dezbaterea chestiunilor europene.”

Modulul educațional „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană”
Noul modul educațional reprezintă o soluție de învățare flexibilă care poate fi utilizată de exemplu în cadrul lecțiilor de educație civică. Acesta propune utilizarea a diferite metode de predare și învățare, precum realizarea de prezentări, lucrul în grup, lucrul pe proiecte, studiul individual, cercetarea, rezolvarea de probleme, jocul de rol și prezentările multimedia. Modulul este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, inclusiv în limba română.

Învățând despre Inițiativa cetățenească europeană elevii vor afla cum să fie cetățeni activi ai UE.

Feedback pozitiv din partea profesorilor și elevilor
Reacțiile profesorilor și elevilor care au experimentat deja noul modul educațional propus de Comisia Europeană sunt pozitive.

Oprofesoară de liceu care a utilizat setul de materiale cu elevii săi a declarat: „Modulul li s-a părut elevilor mei chiar foarte interesant. Au fost intrigați de sarcinile propuse și s-au amuzat copios, mai ales când au avut de realizat un material video pentru inițiativa lor. O bună combinație de lecții și divertisment.””

O altă profesoară implicată în testarea noului modul educațional a declarat: „Ceea ce am apreciat cel mai mult, atât eu, cât și elevii mei, a fost faptul că aceștia au dobândit în mod captivant și concis o mulțime de cunoștințe despre un subiect care este neglijat în școală. Materialele de referință disponibile pe site-urile web ale UE au fost practic îmbinate cu orele de curs și cu activitățile pentru elevi. Cursanții sunt direcționați către anumite resurse cu sarcini concrete, astfel încât aceștia văd o legătură cu documentele, dar nu sunt copleșiți de volumul resurselor.”

Implicați-vă și deveniți un cetățean al UE mai activ
Elevii pot să urmeze pașii unor campanii de succes precum Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură prietenoasă cu albinele pentru un mediu sănătos, care a solicitat eliminarea treptată a pesticidelor sintetice, restabilirea biodiversității în agricultură și sprijinirea agricultorilor în realizarea tranziției către o agricultură durabilă. După ce a strâns peste 1 milion de semnături, dintre care 24.829 din România, inițiativa a primit un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene. De asemenea, Comisia a prezentat recent un răspuns la inițiativa cetățenească Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini, care a solicitat încetarea comerțului cu înotătoare detașate de rechin în UE. Din cele peste 1,1 milioane de semnături strânse, 2857 au fost din România. Comisia Europeană a dat curs în mod pozitiv inițiative, anunțând, că va lansa, până la sfârșitul anului 2023, o evaluare a impactului privind consecințele de mediu, sociale și economice ale aplicării politicii de debarcare a rechinilor cu înotătoarele atașate în mod natural de corp pentru introducerea pe piață a rechinilor în UE, fie pentru consumul în interiorul UE, fie pentru comerțul internațional (importuri și exporturi).

ICE în România

Până în prezent, peste 900 de cetățeni au inițiat 103 inițiative cetățenești europene, printre care se numără și 46 de organizatori români. Peste 18 milioane de semnături au fost colectate din întreaga UE pentru susținerea diferitelor inițiative cetățenești, dintre care 471.000 de semnături au fost colectate în România.

Inițiativa cetățenească europeană cu numărul 100
Comisia Europeană a înregistrat inițiativa cetățenească cu numărul 100 în aprilie 2023, cu titlul: „Conectarea tuturor capitalelor europene și a europenilor printr-o rețea feroviară de mare viteză”. Această inițiativă se alătură altor șapte inițiative care strâng în prezent semnături.

Alte patru inițiative au fost, de asemenea, înregistrate în timpul verii și vor începe să strângă semnături în curând.

Veniți alături de noi în România!
Fiți alături de noi la festivalul PLAI, în perioada 8-10 septembrie, în România, pentru a interacționa cu ambasadorii ICE și pentru a afla mai multe despre Inițiativa cetățenească europeană.

Concursul Democrația UE în acțiune
Modulul educațional „Democrația UE în acțiune” este disponibil pentru descărcare pe situl ICE.
Elevii care utilizează noul modul educațional vor avea, de asemenea, șansa de a participa la o competiție pentru școli care va fi lansată de Comisia Europeană în toamnă , putând câștiga o excursie de grup la Bruxelles. Pentru a fi la curent cu ultimele stiri din universul ICE puteți să vă abonați la buletinul de informare ICE publicat în fiecare lună de Comisia Europeană.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0