Declinul economiei zonei euro a încetinit în iunie

euroScăderea activităţii în sectorul serviciilor şi industria prelucrătoare s-a atenuat în iunie, conform unui studiu realizat de realizat de compania de analize financiare Markit, care arată că producţia a înregistrat cel mai lent declin din martie 2012. Potrivit sondajului Eurozone Composite PMI, citat de Agerpres, indicele care evaluează activitatea din servicii şi industrie prelucrătoare a ajuns în iunie la cel mai ridicat nivel din martie 2012, la 48,9 puncte, de la 47,7 puncte în mai. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În Germania, cea mai mare economie a zonei euro, producţia a crescut pentru a doua lună consecutiv.

“Aceste date încheie un alt trimestru dezamăgitor pentru economia zonei euro. Ne aşteptăm ca PIB-ul zonei euro, dacă aceste cifre se confirmă, să înregistreze un declin de 0,2% în trimestrul doi din 2013, similar cu cel din primele trei luni ale anului”, a declarat Rob Dobson, economist şef al Markit. Acesta a adăugat că “există şi semne bune. Studiile Markit arată că declinul economiei s-a atenuat în trimestrul doi, ceea ce va spori stabilitatea în trimestrul trei şi poate chiar se va înregistra o uşoară creştere în ultimele trei luni din 2013”.

Săptămâna trecută, economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu, estima că în Europa condiţiile financiare s-au îmbunătăţit dar economia continuă să se contracteze iar rata şomajului este ridicată. Ţările cu venituri ridicate continuă în general să se confrunte cu dificultăţi în cadrul eforturilor lor de a restabili situaţia sectorului financiar, de a reforma instituţiile şi a adopta politici fiscale adecvate. Totuşi, Banca Mondială apreciază că a scăzut probabilitatea ca aceste dificultăţi să provoace o criză majoră.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0