FED a semnalat persistența abordării relaxate cel puțin până la final de 2022

FED a semnalat persistența abordării relaxate cel puțin până la final de 2022

În perioada 9-10 iunie anul curent Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale (FED) s-a întrunit în cadrul celei de-a cincea ședințe de politică monetară din 2020 (dintre care două cu caracter de urgență desfășurate în luna martie).
Pe de o parte, entitatea bancară centrală din SUA (prima economie a lumii cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD în 2019) a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt și mediu, prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare.
Conform noilor prognoze PIB-ul SUA s-ar putea ajusta cu 6.5% an/an în T4 2020, pe fondul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent în perioada de după Al Doilea Război Mondial.
În acest scenariu rata medie a șomajului se va majora la 9.3% în T4 2020, de la 3.7% în 2019 (nivelul minim din ultimele cinci decenii).
Pentru T4 2021 și T4 2022 FED previzionează creșterea economiei SUA curitmuri anuale de 5%, respectiv 3.5%, cu impact pozitiv la nivelul climatului din piața forței de muncă: rata medie a șomajului s-ar putea diminua la 6.5% în T4 2021, respectiv 5.5% T4 în 2022.
Subliniem faptul că FED a redus prognoza pentru ritmul anual de creștere economică pe termen mediu de la 1.9% la 1.8%.
În ceea ce privește inflația medie (pe indicatorul PCE – Personal Consumption Expenditure) banca centrală din SUA prognozează persistența la un nivel redus, inferior țintei de 2% an/an pe termen mediu: decelerare de la 1.4% în 2019 la 0.8% în T4 2020, urmată de accelerare la 1.6% în T4 2021, respectiv 1.7% în T4 2022.
Pentru inflația core (bază) FED previzionează niveluri medii de 1% în T4 2020, 1.5% în T4 2021, respectiv 1.7% în T4 2022.
Date fiind perspectivele pentru evoluția șomajului (menținere la un nivel ridicat în trimestrele următoare) și pentru inflație (persistența la un nivel redus, inferior țintei) Comitetul de Politică Monetară a decis în unanimitate păstrarea ratei de dobândă de referință la (0.00%-0.25%), continuarea programelor de cumpărare de active (titluri de stat, titluri ipotecare) (cu un ritm cel puțin egal cu cel curent) și implementarea de operațiuni repo pentru asigurarea unei transmisii eficiente a politicii monetare, aspect fundamental pentru susținerea procesului de relansare economică post-pandemie și convergența inflației spre nivelul țintă.
*Conform scenariului central al FED rata de dobândă de politică monetară s-ar putea menține la nivelul minim istoric cel puțin până la final de 2022. La conferința de presă susținută după ședință Președintele FED a atras atenția cu privire la perspectiva unui proces îndelungat de relansareeconomică și a reiterat că banca centrală va implementa fără limite toate instrumentele pentru susținerea economiei reale.
În încheiere considerăm că măsurile agresive de relaxare monetară implementate de FED începând cu luna martie (volumul activelor băncii centrale s-a majorat cu peste 3 trilioane USD de la finalul lunii februarie până în prezent) au contribuit la stabilizarea percepției de risc pe piețele financiare (fapt evidențiat în ultimul grafic din partea dreaptă), aspect fundamental pentru intrarea economiei SUA (și
economiei mondiale) într-un nou ciclu* spun analiştii BT.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0