Industria, în dinamizare, inflaţia, în accelerare

Industria, în dinamizare, inflaţia, în accelerare

Comenzile noi în industria prelucrătoare au scăzut pentru a patra lună la rând în iunie, dar ritmul anual s-a temperat la 10.3%, conform Institutului Național de Statistică (INS), se arată în buletinul de analiză zilnică al Băncii Transilvania. Majorarea comenzilor de bunuri de folosință îndelungată cu 39% an/an (cel mai bun ritm din septembrie 2017) exprimă redinamizarea consumului privat (principala componentă a PIB), pe fondul depășirii punctului critic al șocului indus de pandemie și resimțirii mixului relaxat (fără precedent) de politici economice.

Datele INS indică și creșterea industriei pentru a doua lună la rând în iunie, cu o dinamică lunară în accelerare la 16.2%, pe fondul redinamizării comerțului internațional, cu impact pozitiv pentru ramura prelucrătoare (avans cu 21.6%). Prognozăm creșterea investițiilor productive cu un ritm mediu anual de 3.4% în intervalul 2020-2022. Nu în ultimul rând, prețurile de consum au stagnat în iulie față de iunie, ritmul anual accelerând la 2.8% (maximul din martie). *Ne așteptăm la creșterea prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) cu un ritm mediu anual de 2.9% în perioada 2020-2022* spune Andrei Rădulescu, şeful Direcţiei de Analiză Macroeconomică al BT.

Miercuri piața financiară a reacționat la evoluțiile din piețele externe și factorii interni. La nivelul pieței monetare ratele de dobândă au consemnat fluctuații marginale: overnight în consolidare la 1.72%/2.00%. ROBOR la trei luni a scăzut cu patru puncte bază la 2.00% (minimul din februarie 2018), iar ROBOR la șase luni s-a diminuat cu un punct bază la 2.09% (cel mai redus nivel din noiembrie 2017). Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă la 10 ani a urcat cu trei puncte bază la 3.705%. EUR/RON a urcat cu 0.02%, la 4.8357, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.13%, la 4.1087, la BNR. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 0.4%), rulajul scăzând la 4.4 milioane EUR.

Zona euro

Producția industrială a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, cu un ritm lunar de 9.1%. În dinamică an/an industria a continuat să scadă, cu 12.3%, ritm în atenuare de la 20.4% în mai. Evoluțiile confirmă depășirea punctului critic al șocului indus de incidența pandemiei și perspectiva intrării industriei într-un nou ciclu pe termen scurt. Unda de optimism din piețele financiare mondiale, știrile companiilor regionale (Sunrise, Asos, Tui) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară miercuri. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a urcat la -0.449%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 0.9%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.10%, la 1.1771 (cursul BCE).

SUA

Inflația a accelerat de la 0.6% an/an în iunie la 1% an/an în iulie, maximul din martie. Deficitul bugetar s-a intensificat la nivelul record de 2.81 trilioane USD în perioada octombrie – iulie (primele 10 luni ale anului fiscal), în contextul incidenței pandemiei. Știrile din sfera crizei sanitare și soluțiilor medicale în dezvoltare, perspectivele de intrare în ciclul post-pandemie, informațiile companiilor (Tesla) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime s-au resimțit pe piața financiară miercuri. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a urcat la 0.673%, indicele Dow Jones a crescut cu 1%, iar dolarul s-a apreciat cu 0.10% raportat la euro (referința BCE).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0