Peste 7.500 de mărci depuse de români la OSIM în 2015

Peste 7.500 de mărci depuse de români la OSIM în 2015

Paul CosmoviciRomânia nu are încă o poziție solidă pe harta țărilor care își protejează proprietatea intelectuală (IP), dacă luăm în calcul numărul de mărci românești depuse la nivel local. De la începutul anului 2015 și până în acest moment au fost depuse peste 7500 de astfel de mărci prin Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), potrivit ultimului Buletin Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) din luna noiembrie.

Comportamentul de business cu privire la protejarea proprietății intelectuale la nivelul țării noastre nu s-a schimbat foarte mult, având în vedere că numărul depunerilor de mărci la nivelul României nu a crescut semnificativ de la un an la altul (8659 mărci depuse în 2014).

Astfel, am putea spune că românii nu pun în topul priorităților de business protejarea portofoliului de proprietate intelectuală cu doar 7737 de mărci depuse până la această oră.

Paul Cosmovici, specialist în proprietate intelectuală în cadrul firmei Cosmovici Intellectual Property spune că, totuși, există aspecte care s-au schimbat în comportamenul românilor, în ultimii ani.

”Firmele românești evită tot mai mult depuneri de mărci problematice, cum ar fi mărci foarte apropiate de branduri reputate. Pe de altă parte, decizia privind locul unde trebuie protejată o marcă devine mult mai sofisticată, multe firme acceptând să depună direct la nivel comunitar, sau chiar în jurisdicții mai îndepărtate, cum ar fi SUA sau China”, declară Paul Cosmovici (foto), specialist în proprietate intelectuală în cadrul Cosmovici Intellectual Property.

Schimbări au avut loc și în ceea ce privește calitatea depunerilor de mărci românești, mai spune Paul Cosmovici. Astfel, chiar dacă nu avem mai multe mărci înregistrate, avem mai multe mărci de calitate în sensul că se caută într-adevăr branduri reale, construite profesionist. ”S-a depășit perioada în care se depuneau mărci pur descriptive, iar OSIM și-a sofisticat puțin practica în sensul că se face o cercetare mai atentă în momentul depunerii.”, subliniază Paul Cosmovici.

Comportamentul față de mărcile depuse la nivel comunitar atât al companiilor românești, cât și al celor străine este influențat și de contextul European, mai exact regulile flexibile din cadrul Uniunii Europene la nivel de taxe, circulație a bunurilor sau în alte domenii vitale. Costul este încă un avantaj al spațiului comunitar, întrucât printr-o procedură simplă și un cost rezonabil reușești să protejezi o marcă în 28 de state membre. La nivelul Uniunii Europene, în anul 2015, au fost depuse până acum peste 9000 de mărci comunitare, prin Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne (OHIM) potrivit motoarelor de căutare din domeniul IP.

Cele mai multe mărci cu protecție în țara noastră au fost depuse în domeniul publicității, managementului, educației, activităților sportive și de entertainment, dar și în tehnologie și dezvoltare software și hardware (clasele 41, 35, 42).

Anul trecut (2014) cele mai multe aplicații de mărci, la nivel mondial, au fost depuse de Statele Unite ale Americii, Germania, Franța și Elveția, iar la capitolul brevete fruntașe au fost Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Germania.

Cosmovici Intellectual Property este o firmă elveţiană specializată în proprietate intelectuală internaţională. Cu sedii în Elveţia (Geneva) şi în România (Bucureşti), firma este activă în mai mult de 50 de pieţe, în special în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Elveţia şi China. Numită Furnizor al Casei Regale a României pentru consultanță în proprietate intelectuală, Cosmovici Intellectual Property a fost desemnată Boutique IP Rights Law Firm of the Year (2015) in Romania de către Global Law Experts.

Cosmovici Intellectual Property oferă consultanţă şi servicii juridice în materie de mărci, desene industriale, brevete, know-how, idei şi strategii de business, copyright, software şi tehnologie, francize, licenţe, nume de domenii, contrafacere, competiţie neloială, protejarea datelor cu caracter personal.

Autor: Cristian Pavel

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0