Piaţa forţei de muncă din SUA dă semne de supraîncălzire

Piaţa forţei de muncă din SUA dă semne de supraîncălzire

Statisticile publice ale Departamentului Muncii din Statele Unite indică acumularea de semnale de încălzire pe piaţa forţei de muncă. Astfel este confirmat scenariul central al Băncii Transilvania ce indică o maturitate a ciclului economic post-criză din prima economie a lumii.
Conform statisticii, numărul de locuri de muncă pe care economia SUA l-a creat atinge valoarea de 156000 în Decembrie, mai puţin decât în luna noiembrie care s-au creat 204000. Media ultimelor 12 luni a coborât în decembrie 2016 la 180000, cel mai redus nivel din primăvara anului 2013.
La finalul anului 2016,numărul de locuri de muncă din economia SUA se situa cu aproximativ 7.2 milioane peste nivelul înregistrat în vara anului 2007, momentul declanşării Marii Recesiuni. În 2016 prima economie a lumii a generat 2.2 milioane noi locuri de muncă, în scădere cu 21.4% an/an şi totodată, cel mai redus nivel din perioada 2011-2012. Această evoluţie a fost influenţată de tendinţa de deteriorare a productivităţii muncii, precum şi de intensificarea presiunilor salariale. Decalajul dintre dinamica locurilor de muncă şi ritmul productivităţii muncii în SUA s-a intensificat în perioada recentă.
Dinamica salariului mediu a accelerat în ultimele luni, către cel mai ridicat nivel din prima parte a anului 2009. Din analiza macro-econometrică elaborată rezultă faptul că numărul de noi locuri de muncă generate în cadrul ciclului post-criză în SUA a consemnat un nivel aproape dublu faţă de cel înregistrat în ciclul economic anterior. Cu toate acestea, numărul de noi locuri de muncă create în ciclul post-criză se situează cu aproximativ 35% sub nivelul din ciclul economic al anilor 1990.
De asemenea, datele comunicate de Departamentul Muncii indică stabilizarea ratei şomajului în zona minimelor din perioada pre-criză (4.7% în luna decembrie). În perioada recentă ,rata şomajului s-a situat peste nivelul structural, conform estimărilor econometrice. Totodată, rata şomajului structural pare să se stabilizeze după ce a scăzut spre minimul din anii 2000, o continuare a tendinţei descendente fiind dependenţa de implementare a unor noi reforme structurale.
Din perspectiva termenului mediu ne aşeptăm la inflexiunea ratei şomajului în Statele Unite. Perspectivele de consolidare a climatului din piaţa forţei de muncă şi de continuare a tendinţei de convergenţă a inflaţiei către nivelul ţintit de Rezerva Federală exprimă premise ca banca centrală să accelereze ciclul monetar iniţiat la finalul anului 2015 şi continuat la sfârşitul anului 2016.
Probabilitatea acestui scenariu este cu atât mai ridicată cu cât Administraţia Trump a semnalat implementarea unor măsuri menite să încurajeze cererea agregată (caz în care vom asista la accelerarea inflaţiei).
Concluzionând, considerăm că FED va încerca să construiască marja de manevră de intervenţie pentru următoarea criză ciclică, majorând rata de dobândă de referinţă mai agresiv în trimestrele următoare.

Autor: Diana Dăscălescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0