Obama şi-a luat rămas bun de la americani cu un discurs nostalgic sub emblema lui „Yes We Did”

Obama şi-a luat rămas bun de la americani cu un discurs nostalgic sub emblema lui „Yes We Did”

Acum opt ani, Barack Obama îi surprindea plăcut nu doar pe americani, ci şi pe ceilalţi locuitori ai planetei cu a sa mantra din campania electorală, „Yes We Can”. Cu 10 zile înainte de a-i ceda puterea republicanului Donald Trump, antiteza sa ca personalitate şi în politică, Obama le-a transmis americanilor, cu emoţie vădită, mesajul „Yes We Did.”

Marţi seara, preşedintele Obama a susţinut la Chicago, în faţa a 18.000 de persoane, discursul său de rămas-bun şi le-a cerut americanilor să susţină valorile Statelor Unite şi să respingă discriminarea.

Cu un speech emoţional, Obama a mulţumit familiei sale şi a declarat că timpul scurs ca preşedinte a fost onoarea vieţii sale.

„ Voi m-aţi făcut un preşedinte mai bun!”, le-a transmis Obama celor 18.000 de oameni adunaţi în oraşul său natal, Chicago.

Delicat, el a îndemnat publicul să îmbrăţişeze în continuare viziunea sa de progres în timp ce a repudiat unele dintre politicile promovate de Donald Trump în timpul campaniei sale electroale pentru Casa Albă.

“Democraţia se poate prăbuşi când cedăm în faţa fricii”, a avertizat Obama. “Deci, aşa cum noi, ca cetăţeni, trebuie să rămânem vigilenţi în faţa agresiunii externe, trebuie să ne păzim împotriva unei slăbiri a valorilor care ne fac cine suntem”, a punctat preşedintele american.

Într-un discurs care va intra in istorie, Obama a argumentat că America este la fel de măreaţă cum a fost dintodeauna, un far al democraţiei, al egalităţii şi al speranţei. Un contrast subtil cu slogalul folosit în campania electorală de Donald Trump: „Make America Great Again” .

Preşedintele în exerciţiu a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări din cele două mandate ale sale referindu-se la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009.

Admiţând că, deocamdată, politicile sale sunt blocate la Washington, Obama a recunoscut că “pentru fiecare doi paşi în faţă, avem senzaţia adesea că facem un pas în spate” şi a avertizat în legătură cu o posibilă izolare a Statelor Unite, spunându-le democraţilor că numai prin implicarea în discursul politic real pot spera să reînnoiască viziunea bazată pe speranţă care l-a adus pe el la Casa Albă.

“După opt ani ca preşedinte al vostru, încă mai cred acest lucru”, a spus Obama. “Şi nu este numai credinţa mea. Este inima bătând a ideii noastre americane – experimentul nostru îndrăzneţ de autoguvernare”.

Obama a mai declarat că nu şi-a abandonat viziunea în ceea ce priveşte schimbarea progresivă, dar a avertizat că de acum încolo aceasta va veni cu un nou set de limitări. El a evocat o preşedinţie care a avut parte atât de succese, cât şi eşecuri, admiţând blând că discuţiile politice s-au deteriorat sub supravegherea lui şi cerându-le americanilor să facă un efort spre reconciliere.

„Democraţia nu necesită uniformitate”, a spus Obama. „Fondatorii noştri s-au certat şi au făcut compromisuri, şi se aşteaptă de la noi să facem acelaşi lucru. Dar ei ştiau că democraţia cere într-adevăr un sens primar de solidaritate – ideea că trecem peste toate diferenţele noastre exterioare, suntem în asta cu toţii. Cădem şi ne ridicăm împreună”.

Discursul preşedintelui Bark Obama a fost transmis de CNN, CBS, ABC şi de alte mass-media americane şi internaţionale. Obama intenţionează să rămână în Washington pentru următorii doi ani, timp în care fiica sa mai mică Sasha, îşi va termina şcoala. Democratul Barak Obama îi va ceda puterea pe 20 ianuarie republicanului Donald Trump, care nu şi-a ascuns intenţia de a revoca multe dintre politicile Administraţiei Obama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0