Radio Erevan, filiala ASE

Reputat profesor de economie la ASE, declarație consemnată la TV: „ca putere de cumpărare, pensionarii pierd. De la 1 ianuarie, le crește pensia, dar doar cu 13,7%, și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022, ca să nu mai spunem că inflația în 2023, cel puțin pe zona pensionarilor, eu zic că se apropie mai degrabă de 10%. Deci pensionarii au pierdut undeva la un sfert din puterea lor de cumpărare şi fără această majorare de la 1 ianuarie, mie mi se pare că li se face o foarte mare nedreptate.”

În realitate, creșterea punctului de pensie în 2023 a fost de 12,5% (majorare aleasă arbitrar, fără a ține cont de creșterea prețurilor) iar inflația anuală este estimată oficial de Comisia Națională de Strategie și Prognoză a fi de 10,5%. Cu alte cuvinte, este vorba nu despre scăderea ci despre creșterea puterii de cumpărare cu 1,8% în anul curent.

Cât privește indexarea cu 13,8% a punctului de pensie în 2024 (inflația anuală din urmă cu 2 ani), în cazul în care prognoza CNSP (6%) se va adeveri, ar trebui să asistăm la o creștere a puterii de cumpărare a pensiilor cu 7,4%, de peste patru ori mai mare decât în anul curent. Așadar, curat nedreptate, nu era bicicletă, era Lada și nu i s-a furat, i s-a dat. Adică un fel de Radio Erevan, localizat la ASE.

Poate că CNA –ul ar trebui să se uite la conținutul „canalelor de știri”, cel puțin cât se uită la (de) formă. Cât privește studenții domnului Profesor, le recomandăm să ia aminte la ce zice Institutul Național de Statistică și la valorile certificate pe site-ul instituției, utilizate în conformitate cu legislația pentru măsurile de politică socială:

Indicele anual al prețurilor de consum măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor mărfurilor cumpărate și a tarifelor serviciilor utilizate de către populație în anul curent față de anul precedent. Acest indice este determinat ca raport, exprimat procentual, între indicele mediu al prețurilor din anul curent şi indicele mediu al anului precedent.

În traducere, avem de fiecare dată „filmul” care ne dă valoarea (medie anuală a) inflației pentru ÎNTREGUL AN și „poza de generic”, care ne dă creșterea prețurilor în luna decembrie față de precedentul decembrie. Mai mare sau mai mică, după cum au evoluat prețurile, în sus sau în jos, pe diverse traiectorii lunare. Poză care NU este inflația pe un anumit an ci VALOAREA INFLAȚIEI LA FINALUL ANULUI.

Desigur, publicul larg nu are de unde să facă distincția și nu toți cetățenii trebuie să aibă studii economice, deși acest aspect particular ar merita studiat chiar în liceu. Dar, tocmai de aceea, informarea de o manieră corectă din partea unor specialiști ar fi esențială pentru a nu creea false așteptări, justificate de o manieră care ar duce la picarea unui examen la ASE.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0