Raiffeisen International anunţă un profit de 725 mil. euro în 2012

banci1Raiffeisen International, grupul austriac ce deţine în România Raiffeisen Bank, a anunţat că a obţinut un profit de 725 milioane euro în 2012, în scădere cu 25%, însă în ultimul trimestru al anului precedent a înregistrat, pentru prima dată de la listarea în 2005, pierderi de 117 milioane euro, faţă de câştiguri de 222 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2011.

 

Cu toate acestea, şi în condiţiile în care trebuie să ramburseze ajutorul de stat obţinut în 2009, care reprezintă un sfert din capital, banca intenţionează să plătească acţionarilor dividende mai mari cu 11%, adică 1,17 euro pentru o acţiune.

 

De asemenea, instituţia austriacă de supaveghere a pieţei bancare a recomandat instituţiilor de credit să utilizeze profitul pentru a-şi întări capitalul, însă Raiffeisen apreciză că dispune de o rată de adecvare a capitalului confortabilă, de 10,7%, faţă de 9% în 2011.

 

„În ciuda situaţiei pline de provocări – alături de mediul economic dificil, eforturile noastre au fost îndreptate spre îndeplinirea cerinţelor de capital stabilite de Autoritatea Bancară Europeană – am reuşit să obţinem un rezultat respectabil. Am atins totodată două obiective importante – îmbunătăţirea clară a ratei de adecvare a capitalului propriu de bază Tier 1 şi stabilizarea costurilor, excluzând Polbank. În timp ce provizioanele nete anuale pentru pierderile din deprecierea creditelor s-au menţinut în limitele anticipate, faptul că ele au crescut totuşi semnificativ în ultimul trimestru a fost una din evoluţiile mai puţin mulţumitoare ale anului trecut. Un lucru bun în trimestrul IV l-a reprezentat îmbunătăţirea marjei nete de dobândă,” a declarat  Herbert Stepic, preşedinte al RBI, citat într-un comunicat al băncii.

 

Provizioanele pentru pierderile din deprecierea creditelor au însumat 1 miliard de euro, cu 5% mai mici faţă de anul precedent. Rata creditelor neperformante la finalul lui 2012 a fost de 9,8%, cu 1,2 puncte procentuale peste valoarea aferentă anului 2011, dar cu 0,2 puncte procentuale sub cifra aferentă trimestrului 3 din 2012.

 

Volumul creditelor acordate clienţilor a crescut cu 2,2%, până la 83,3 miliarde euro. Depozitele au scăzut cu 0,7%, până la 66,3 miliarde. Bilanţul total a scăzut cu aproape 7,4 %, la 136,1 miliarde euro, în special datorită măsurilor de reducere a excesului de lichiditate.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0