România continuă să economisească

România continuă să economisească

Banca Naţională a României (BNR) a publicat statisticile privind evoluţia indicatorilor monetari în luna decembrie a anului trecut. Climatul din piaţa creditului s-a consolidat în decembrie, evoluţie susţinută de momentul pozitiv din sfera cererii interne şi de nivelul redus al costurilor de finanţare. Depozitele neguvernamentale au atins un nou nivel record, pe fondul creşterii veniturilor populaţiei, ameliorării situaţiei financiare a companiilor şi intensificării gradului de prudenţă, în contextul provocărilor interne şi externe de politică economică.

Datele BNR indică o creştere a ofertei de monedă (masa monetară M3) cu 4.1% lună/lună, la peste trei sute de miliarde RON în decembrie: avansul activelor interne nete cu 9.8% la aproape două sute de miliarde RON a contrabalansat declinul activelor externe nete cu 2.3%, la peste o sută treizeci de miliarde RON.

În dinamica an/an indicatorul M3 a urcat cu 9.7%, pe fondul dinamicii activelor externe nete (28.5%), iar activele interne nete au scăzut cu 1.8%. În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total s-a ajustat cu 0.2% lună/lună, la peste două sute de miliarde RON în decembrie, divergenţa persistă între majorarea componentei RON şi declinul componentei valutare.

Pe de o parte, creditul denominat în RON a crescut cu un ritm lunar de 0.4%, la o sută douăzeci şi cinci de miliarde RON (maxim istoric), evoluţie determinată de avansul componentei persoane fizice cu 1.1%, la şaizeci şi şase miliarde RON. Creditul acordat companiilor s-a ajustat cu 0.4% lună/lună la aproape şaizeci de miliarde RON.

Pe de alta parte, soldul creditului neguvernamental în valută s-a diminuat cu o dinamică lunară de 1.1%, la aproape nouăzeci şi cinci de miliarde RON: componenta populaţie a scăzut cu 1.2%, la patruzeci şi şapte miliarde RON, iar segmentul companiei s-a redus cu 1%, la patruzeci şi şapte de miliarde RON.

Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental total a accelerat la 1.2% în decembrie, de la 1% în noiembrie. Această evoluţie a fost determinată de accelerarea componentei RON la 14.3% an/an în decembrie, cea mai bună dinamică din ultimele patru luni: segmentele populaţie şi companii au crescut cu 25.6%, respectiv cu 4.1%. În cadrul creditului în RON acordat populaţiei componenta consum a crescut cu 11.6% la treizeci şi cinci de miliarde RON, iar segmentul ipotecar a urcat cu 53.8% la aproape douăzeci şi nouă de miliarde RON.

Ritmul de declin pentru creditul neguvernamental în valută s-a intensificat la 12.2% an/an în decembrie (cel mai sever din luna august): componentele populaţie şi companii au scăzut cu 15.1%, respectiv cu 9.1%.

În abordarea alternativă, creditul total acordat populatiei a crescut cu 4.7% ytd la peste o sută de miliarde RON, contrabalansând declinul componentei companii cu 2.3% ytd la peste o sută de miliarde RON.

Anul trecut, soldul creditului neguvernamental total a crescut, în medie, cu 1.9% an/an, notându-se avansul componentei RON cu 16.6% an/an. În cadrul acesteia, creditul acordat populaţiei s-a majorat cu 29.9% an/an, evoluţie susţinută de nivelul ridicat al încrederii consumatorilor, consolidarea costurilor de finanţare în zona minimelor istorice şi interesul ridicat pentru programul Prima Casă.

Soldul creditului neguvernamental în valută a scăzut, în medie, cu 11.6% an/an în 2016: segmentele populaţie şi companii s-au diminuat cu 14% an/an, respectiv cu 9% an/an. La final de 2016 ponderea componentei RON în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 57.2% (nivel record).

Datele BNR indică creşterea depozitelor neguvernamentale cu 4.2% lună/lună (şi cu 8.2% an/an) la peste douăsute cincizeci de miliarde RON în decembrie (nivel record), pe fondul majorării veniturilor populaţiei, ameliorării poziţiei financiare a companiilor şi intensificării gradului de prudenţă. Se notează avansul componentei RON cu 5.5% lună/lună şi cu 10% an/an în decembrie, la aproape o sută nouăzeci de miliarde RON.

Raportul credite/depozite s-a ajustat cu 3.6 puncte procentuale lună/lună şi cu 5.5 puncte procentuale an/an la 80.3% în decembrie (minim istoric).

Scenariul central de previziune pentru piata creditului neguvernamental a fost actualizat, prin încorporarea evoluţiilor din decembrie, dar şi a dinamicii recente a indicatorilor macro-financiari. În scenariul actualizat este prevăzută creşterea soldului mediu anual al creditului neguvernamental cu ritmuri an/an de 2.9% în 2017, 3.7% in 2018, respectiv 2.2% in 2019.

Autor: Diana Dăscălescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0