SKANSKA: Bucureştiul stă mai bine ca Berlinul la spaţiile de birouri

SKANSKA: Bucureştiul stă mai bine ca Berlinul la spaţiile de birouri

Piaţa de spaţii comerciale din România şi Ungaria atrage capital nou graţie condiţiilor macro-economice favorabile din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un comunicat Skanksa România, reprezentant al unuia dintre cele mai mari grupuri de construcţii şi dezvoltare imobiliară din lume.

Randamentul spaţiilor de birouri prime din Berlin este la nivelul de 3,85% în vreme ce în Bucureşti, nivelul este de 7,5%, se mai arată în comunicat.

Specialiştii Skanska susţin că, în prezent, condiţiile macro-economice sunt favorabile ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi dau drept argumente Raportul CEE privind investiţiile pe 2016 Mission to Outperform-, datele Băncii Mondiale, conform cărora Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia vor rămâne printre economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană şi previziunile Moody’s care susţin că aceste ţări trebuie să facă faţă provocărilor economice internaţionale şi socio-politice locale.

imag 2

Polonia şi Cehia, pieţele cele mai mature din zona CEE, rămân lideri regionali la volumele de tranzacţii de pe piaţa imobiliară a spaţiilor comerciale, cu o cotă de piaţă de 40%, respectiv 18,5%, se mai arată în raportul Skanksa România. Cu toate acestea, investitorii internaţionali au identificat deja noi oportunităţi în cazul altor ţări din zona CEE, cu randamente mai mari decât în Praga şi Varşovia.

adrian

„Ungaria şi România sunt două pieţe care oferă produse de calitate cu randamente extrem de atractive în materie de spaţii de birouri prime situate în capitalele celor două ţări: 6,75% în Budapesta şi 7,5% în Bucureşti – aproape de două ori mai mari comparativ cu cele din ţările vest-europene. Prin urmare, nu e de mirare că aceste locaţii din zona CEE atrag un număr tot mai mare de jucători globali care doresc să obţină atât profit, cât şi diversificare la nivelul portofoliilor lor de active. În prima jumătate a anului 2016, am observat că noi investitori, precum Zeus Capital şi KGAL au intrat deja pe piaţa de spaţii comerciale din Budapesta şi ne aşteptăm să vedem tot mai mulţi nou veniţi în viitorul apropiat“, a declarat Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Ungaria atrage investiţii străine directe

Conform JLL, ompanie internaţională specializată în servicii de real estate, numărul tot mai mare de capital străin care vizează Budapesta, dar şi apetitul în creştere al băncilor de a finanţa tranzacţii, determină o sporire considerabilă a lichidităţilor în ţara vecină. Elementele de bază care susţin piaţa imobiliară din Budapesta rămân robuste, cu o cerere de ocupare puternică, o rată a spaţiilor neocupate în scădere şi un pipeline de dezvoltare limitat. Unul dintre factorii principali care generează o cerere mai mare de spaţii de birouri moderne este sectorul de servicii business, care este, de asemenea, şi principalul factor de creştere a numărului locurilor de muncă în Ungaria. Condiţiile de operare favorabile au încurajat UNICEF să-şi deschidă propriul Global Shared Services Center în Budapesta. În 2015, Ungaria a înregistrat un PIB în creştere cu 2,9%, guvernul maghiar estimând că, în perioada 2018 şi 2020, creşterea PIB se va menţine deasupra pragului de 3%. Acest lucru înseamnă că Ungaria va atrage în continuare investiţii străine directe majore, precum Daimler (Mercedes Benz), care intenţionează să construiască o fabrică de maşini în Kecskemet, cu o investiţie de 660 de milioane de dolari.

imag 3

Ritmul de creştere al României este rapid

Economia românească reprezintă o altă oportunitate de investiţii importantă, se mai arată în comunicatul Skanksa România. De la criza financiară, creşterea PIB din România a fost determinată de revenirea treptată a cererii interne şi de exporturile puternice. În 2015, ţara noastră a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creştere la nivelul Uniunii Europene, de 3,8%, fiind depăşită doar de Suedia, Cehia şi Luxemburg, în vreme ce în T2 din 2016, România a punctat cea mai mare creştere (+ 5,9%) din rândul statelor membre ale UE, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

„România îşi datorează creşterea accelerată din 2015 în principal sectoarelor de producţie, tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (IT&C) şi comerţului. Nu este o coincidenţă faptul că pentru fiecare şase euro din creşterea PIB, un euro provine din IT&C. În 2016, IT&C continuă să fie unul din factorii principali de creştere. Dezvoltarea rapidă a industriei se datorează şi faptului că aproape jumătate din activitatea IT&C şi BPO este concentrată în afara Bucureştiului(…). Centrele universitare, precum Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Braşov sau Timişoara, sunt bine cunoscute pentru capabilităţile şi aptitudinile de dezvoltare de software pe care le oferă şi care sunt necesare pentru proiectele de investiţii BPO/SSC. 2016 a venit cu noi investiţii anunţate de Leoni, Allianz şi Bombardier, precum şi cu extinderi ale centrelor de excelenţă existente pentru externalizarea serviciilor. Avântul înregistrat în 2015 de piaţa retail din România a fost rezultatul unei creşteri salariale (8,4% comparativ cu anul anterior în termeni reali), în principal, dar şi al unei scăderi a TVA-ului de la 24% la 9% pentru produse alimentare. Deşi România mai are multe de făcut pentru a putea reduce decalajul în ceea ce priveşte salariile faţă de alte ţări din zona CEE, considerăm că cele mai recente schimbări sunt indicatori puternici de creştere la nivelul sectorului imobiliar de retail pentru viitor“, a declarat Alexandru Mitroi, consilier în cadrul Invest Romania.

Volumul de investiţii înregistrat pe piaţa imobiliară din România în prima jumătate a anului 2016 este estimat la 340 de milioane de euro, cu 80% mai mare decât cifra înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut (187 milioane de euro).

Aproape 48% din volumul total de investiţii s-a înregistrat în Bucureşti, în topul tranzacţiilor numărându-se sectoarele retail, spaţiile de birouri şi industriale, cu 45%, 38%, respectiv 17%. Cushman & Wakefield a anunţat că parcul comercial Sibiu Shopping City a fost achiziţionat de Nepi, din cadrul grupului Argo, pentru 100 de milioane de euro, cea mai mare operaţiune unică imobiliară de la nivelul regiunii în T2 2016. De asemenea, România a asistat şi la intrarea unor noi actori pe piaţă, precum Logicor şi divizia industrială europeană a Blackstone, care a achiziţionat portofoliul Immofinanz.

Zona CEE oferă oportunităţi de investiţie extrem de atractive, în special pentru cei care sunt rapizi în luarea deciziilor privind piaţa imobiliară comercială de aici, s emai arată în comunicat.

Skanska este unul dintre cele mai mari grupuri de construcşii şi dezvoltare imobiliară din lume. Compania are 10.000 de proiecte pe trei continente, cu un număr de angajaţi de peste 43.000 în pieţe selectate din 10 ţări din Europa şi Statele Unite. Sediul central se află la Stockholm, în Suedia. Skanska România este un dezvoltator şi constructor de clădiri ecologice de birouri destinate creării unor medii favorabile creşterii economice şi stimulării afacerilor. Compania şi-a început activitatea în România în anul 2011 şi face parte din Grupul Skanska.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0