Un român a câştigat net în august 2076 lei, cu 2 lei mai puţin decât în iulie

Un român a câştigat net în august 2076 lei, cu 2 lei mai puţin decât în iulie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2076 lei în luna august, cu doi lei mai puţin decât în iulie (-0,1%), potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari s-au înregistrat în serviciile de tehnologie a informaţiei ( inclusiv în serviciile informatice), de 5464 lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, de 1261 lei, conform INS.

Vestea bună este că, prin comparaţie cu luna august a anului 2015, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,5%.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2874 lei în luna august, cu numai un leu mai puţin decât în iulie 2016.

bani

În august comparativ cu iulie, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, de drepturi în natură şi ajutoare băneşti, de nealizările de producţie ori de încasările mai mici sau de angajările de personal cu câştigui salariale mici din unele activităţi economice, potrivit comunicatului publicat de Statistică.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în depozitare şi activităţile auxiliare pentru transport (9,8%), în activităţile de asigurări, reasigurări şi fondurile de pensii ( între 7,0% şi 9,5%) sau în tăbăcirea şi finisarea pieilor ( între 2,5% şi 4,5%). Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere ( 19,3%), în tranzacţiile imobiliare, extracţia petrolului, a gazelor naturale şi în industria metalurgică (între 3,0% şi 8,5%) şi în transporturi aeriene, telecomunicaţii sau în activităţi de editare (între 1,5% şi 2,5%).

În sectorul bugetar, salariul net a crescut în sănătate şi asistenţă socială (+5,3%), în administraţia publică (+3,1%) şi în învăţământ (+2,8%).

Institutul Nţional de Statsitică a făcut publice şi datele valabile pentru trimestrul al doilea.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat 2889 lei pe gospodărie, în trimestrul II, în termeni nominali, şi 1089 lei pe persoană, potrivit INS.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul II, în medie, de 2.446 lei lunar/gospodărie (922 lei/persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, de 58%.

În medie, o persoană din zona urbană a avut venituri de 1287 lei pe lună şi o persoană din mediul rural de 856 lei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0