4.800 de garanţii acordate de FNGCIMM în cadrul programului Start-Up Nation 2017

4.800 de garanţii acordate de FNGCIMM în cadrul programului Start-Up Nation 2017

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a ajuns la finalul procesului de aprobare a garanţiilor pentru creditele acordate de băncile partenere – Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi CEC Bank – în cadrul programului Start-Up Nation 2017.

«Derularea cu succes a garantării creditelor acordate beneficiarilor programului Start-Up Nation 2017 se datorează unei bune coordonări operaţionale la nivelul Fondului, bazate pe un corp de profesionişti ai instituţiei, cu o mare putere de adaptabilitate, manifestată prin crearea unor fluxuri de avizare optimizate, digitizate, care să răspundă nevoilor pragmatice pentru un program de anvergura naţională. De asemenea bună cooperare inter-institutionala intre FNGCIMM şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Finanţelor Publice, alături de colegii de la Fondul Naţional de Contragarantare, a contribuit la fluidizarea proceselor de analiza. » a declarat Alexandru Petrescu (foto), Director General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Lansat la mijlocul lunii septembrie 2017, mecanismul de garantare a creditelor punte s-a dovedit un instrument eficient de optimizare în derularea Programului Start-Up Nation, atât prin dinamizarea accesului la fondurile necesare implementării proiectelor, cât şi prin caracterul accesibil, generat de costurile diminuate prin facilitatea de contragaratare acordată de Fondul Roman de Contragarantare – comisionul standard reglementat de Comisia Europeană, de 3,8%, a fost redus astfel până la 2,48%.

Din totalul antreprenorilor care au accesat mecanismul de garantare a creditelor de prefinantare, cca 65% au beneficiat şi de contragaratii. Majoritatea finanţărilor obţinute au ca destinaţie implementarea proiectelor de investiţii (99%), fiind astfel confirmat rolul de catalizare a dezvoltării economice sustenabile la nivel naţional.

FNGCIMM a emis, în cadrul Programului Start Up Nation 2017, un număr de 4.800 de garanţii pentru creditele punte, ceea ce reprezintă peste jumătate (57%) din totalul celor 8.444 de proiecte ce au primit acordul de finanţare la finele anului trecut. Cu o pondere de 56% în totalul garanţiilor acordate de FNGCIMM în cadrul programului Start-Up Nation 2017, industria prelucrătoare reprezintă principala destinaţie a proiectelor de investii finanţate, iar sectorul alimentar a atras cele mai multe iniţiative de business, fiind urmat de industria mobilei.

Scrisorile de garanţie acordate de FNGCIMM au fost solicitate de beneficiari din toate judeţele ţării, pe primele trei poziţii ale clasamentului situându-se Regiunea București-Ilfov urmată de judeţele Cluj şi Bihor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0