514.000 euro – cea mai mare despăgubire achitată în baza asigurărilor de locuințe

514.000 euro – cea mai mare despăgubire achitată în baza asigurărilor de locuințe

Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut de către o companie Membră UNSAR, în baza poliței de asigurare facultativă pentru locuință, a depășit 2,5 milioane lei (514.000 euro). Aceasta este cea mai mare despăgubire înregistrată în ultimii 5 ani, fiind de 2 ori mai mare decât cea achitată în anul 2022 și chiar de 4 ori mai mare față de cea din 2021. 

Conform analizei efectuate la nivelul asociației, suma a fost achitată pentru acoperirea prejudiciilor generate de producerea unui incendiu. Amintim faptul că incendiul a fost riscul care a produs cele mai mari daune locuințelor și în anii trecuți. 

“Incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar nivelul despăgubirilor crește într-un mod alarmant de la un an la altul. Astfel, este important să nu mai amânăm decizia de a ne asigura complet locuința, pentru binele nostru și al familiilor noastre”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

În România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

Deși doar 17% din locuințe sunt protejate și printr-o poliță facultativă, companiile de asigurări despăgubesc zilnic peste 73 de dosare de daună doar în baza acestor tipuri de asigurări. Depinde de noi dacă alegem să trecem singuri prin momente mai puțin fericite sau având alături sprijinul specialiștilor în gestionarea riscurilor”, a completat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0