Noaptea Oscarurilor – învățăminte pentru România

Juriul Oscarurilor a acordat marele premiu pentru cel mai bun film, producției coreene „Parazit”, deși era vorbit într-o altă limbă decât engleza, ceea ce a constituit o premieră absolută. De reținut, niciunul dintre actorii care au jucat în producția respectivă nu a fost măcar nominalizat la categoria lui, dar pelicula a fost nominalizată la 11 categorii.

Desigur, „Parazit” a primit și premiul pentru cel mai bun film străin, ceea ce era absolut logic. Explicația performanței istorice la care am asistat vine din partea lui Bong Joon Ho, care și-a ajudecat trofeul pentru cel mai bun regizor, completat de succesul la categoria cel mai bun scenariu original (scris tot de el împreună cu Jin Won Han).

Cu alte cuvinte, modul în care a fost conceput și realizat filmul, de la designul de producţie și până la montaj a contat mai mult decât prezența unor mari vedete. A fost suficientă o prestație suficient de bună a actorilor implicați, pentru a obține marele trofeu al celui mai prestigios festival de profil din lume.

Ce am putea înțelege de aici, din perspectiva situației economice în care se află România, este că vor conta mai puțin actorii care să joace în superproducția anilor viitori, intitulată provizoriu „Echilibrarea financiară a unei țări”. Juriul de la Bruxelles va urmări cu maxim interes scenariul, regia și montajul, pentru a decide asupra premiului finanțării acestei întreprinderi dificile.

Din păcate, în loc să fim focusați pe rezolvarea conflictului macroeconomic, la noi, atenția este concentrată la maxim pe actori și spre intrigile din culise, care să îi propulseze pe aceștia în distribuție. Unde, probabil, vor face un rol memorabil, eventual încununat de un Oscar dâmbovițean.

Reamintim, însă, că nici cel mai bun actor în rol principal, Joaquin Phoenix („Joker”), nici cea mai bună actriţă în rol principal, Renee Zellweger („Judy”), nici cel mai bun actor în rol secundar, Brad Pitt („Once Upon a Time… in Hollywood”) și nici cea mai bună actriţă în rol secundar, Laura Dern („Marriage Story”) nu au reușit să asigure succesul final al filmului în care au jucat.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0