Interagro reziliază contractele de procesare cu combinatele chimice

stire business

Aflată într-o situaţie fără ieşire, Interagro se vede nevoită să rezilieze contractele de procesare cu combinatele chimice, epuizând orice cale de menţinere a finanţării, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

“Intervenţia brutală a deciziei politice începând din 2011, prin crearea a două pieţe paralele a gazelor naturale, respectiv una pentru firmele străine şi una pentru firmele românesti, cu aproape 100$/1000 mc mai ieftină pentru străini, politică continuată şi după schimbarea puterii politice şi culminând în luna ianuarie 2013 cu Hotărârea de Guvern 22/22 ianuarie, care, practic, consfinţeşte condamnarea la moarte a multor ramuri industriale, dar în primul rând cele la care gazele naturale şi energia reprezintă elementele principale din costul de producţie, ne-a adus în această situaţie”, se arată în comunicat.

În prezent diferenţa de preţ dintre gazul cumpărat de firmele străine şi restul industriei româneşti este de peste 80$/1000 mc, urmând a ajunge la peste 150$/1000 mc la 01 octombrie 2014. “De la începutul lunii martie, o bună parte din personalul angajat în combinate este plătit fără să producă nimic, bazându-se pe promisiunea făcută cu Guvernul României prin Ministerul Energiei că vor corecta această gravă eroare. De comun acord, Guvern – Patronate – ANRE, urma ca cel târziu, iniţial, 15 iulie apoi până pe 15 august, la solicitarea Ministerului Energiei, să fie corectate printr-un act normativ acele puncte din legislaţie convenite şi cu Uniunea Europeană. Din păcate, azi, 15 octombrie niciun punct din cele şase convenite / scrise cu Guvernul României nu s-a transpus în practică, ba mai mult, de la 01 octombrie preţul la gazul din producţia internă a mai crescut cu 20$ dar numai pentru producătorii industriali români, nu şi pentru cei trei cei mai mari consumatori străini”, arată comunicatul companiei.

Interagro, societate cu capital 100% românesc, a finanţat punerea în funcţiune şi modernizarea combinatelor chimice din localităţile Turnu Măgurele, Victoria, Bacău, Piatra Neamţ, Slobozia şi Făgăraş după mulţi ani de nefuncţionare investind, potrivit datelor companiei, peste 500 milioane euro pe parcursul a peste 18 ani, respectiv din 1995 până în prezent.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0