Asigurările obligatorii pentru locuințe ar putea avea franșiză

stire asigurari2

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul introducerea unei franşize la asigurările obligatorii pentru locuinţe, ceea ce ar presupune o obligaţie de plată şi din partea asiguratului în cazul materializării unuia din riscurile acoperite de poliţa de asigurare, potrivit vicepreşedintelui ASF, Daniel Tudor (foto). Totodată, PAID, societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, ar putea fi cotată la bursă, pentru creşterea capitalizării.

“Există situaţii când cheltuielile legate de constatarea unei daune sunt mai mari decât despăgubirea pe care urmează s-o primească asiguratul (…) şi vrem să diminuăm fraudele. Micile stricăciuni ale locuinţei nu vor mai fi despăgubite la prima mână. Franşiza va fi extrem de mică, simbolică. Este o variantă mai lejeră pentru asigurat decât creşterea primei de asigurare”, a declarat oficialul ASF, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofice, ICAR Forum.

De asemenea, vicepreşedintelui ASF a declarat că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, PAID, ar putea fi cotată la bursă, pentru creşterea capitalizării. „Voi propune acţionarilor atragerea de noi fonduri pentru o mai bună capitalizare a companiei şi, în acest context, nu exclud cotarea pe bursă a titlurilor asigurătorilor. Acest proces ar avea ca efect o vizibilitate mai bună a PAID România în rândul investitorilor străini”, a spus Tudor.

După modificarea, în iulie 2013, a legislaţiei privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, ASF are la dispoziţie şase luni pentru realizarea unei evaluări, iar printre alternative figurează majorarea primei de asigurare sau introducerea franşizei.

La finele lunii septembrie, portofoliul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) număra aproximativ 426.000 de poliţe, de la 330.103 poliţe la începutul anului.

Datele prezentate de PAID arată că în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi 29 localităţi au fost afectate, iar 3.447 locuinţe au fost inundate. Dintre acestea, 485 de locuinţe sunt în pericol de prăbusire, iar 227 case au fost distruse.

„Numărul dosarelor deschise pentru daunele produse de inundaţii la nivelul judeţului Galati se ridică la 30. PAID a plătit deja 75.800 lei, dintr-un total estimat la 306.163 lei”, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, prezent la eveniment.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0