Acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020

international

Preşedinţii principalelor trei instituţii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul şi Parlamentul) au anunţat joi că au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. “Sunt încântat să anunţ că astăzi avem un acord politic cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Agerpres.

Acest acord convenit cu câteva ore înaintea debutului summitului european va trebui aprobat cu o majoritate calificată de către cei 754 de deputaţi din Parlamentul European, a avertizat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

“Nu este un compromis uşor de acceptat. Pot să trăiesc cu acest acord şi pot să-l susţin însă va trebui să ne batem pentru a obţine sprijinul majorităţii deputaţilor”, a declarat Martin Schulz într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Enda Kenny şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

O reuniune a preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European a fost convocată joi pentru studierea acordului politic. Parlamentul European se va reuni luni în sesiune plenară.

Acordul politic găsit de preşedinţii celor trei instituţii este un ‘compromis’, a subliniat Barroso. Potrivit acestuia, acordul prevede o mare flexibilitate în utilizarea creditelor care vor putea fi mobilizate în perioada 2014-2020. În prezent, fondurile care nu au fost utilizate în decursul unui exerciţiu bugetar nu pot fi reportate în anii următori şi nici transferate de la un capital la altul ci sunt restituite statelor membre.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0