AmCham Romania: Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxa pe investiții

AmCham Romania: Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxa pe investiții

În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei românești, din multiple motive:

Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor. Deși companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate.

Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei.

Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. În lipsa unei performanțe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală.  

Pe lângă investiții, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.

Totodată, start-up-urile cu care ne mândrim ca țară şi pe care le vedem şi ni le dorim să fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.

Nu în cele din urmă, deşi  conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei.  

În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor și impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.  

 AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.  

În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, urmărim cu atenție dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală și rămânem deschiși pentru un dialog de substanță pentru a transmite decidenților impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0