American Express a tras obloanele în România, dar cardurile Amex sunt în continuare acceptate la plată în reţeaua Bancpost

American Express a tras obloanele în România, dar cardurile Amex sunt în continuare acceptate la plată în reţeaua Bancpost

Bancpost a încetat, de la 1 ianuarie 2017, să emită carduri sub licenţă American Expres, susţinând că Grupul American Express a decis „să îşi restrângă activitatea în această zonă“ având în vedere schimbările din mediul de afaceri din Europa. Insuccesul instrumentelor de plată Amex în Europa de Est, dar şi situaţia relativ incertă a Bancpost par să justifice pe deplin această decizie.

„Ţinând cont de schimbările din mediul de afaceri din Europa, compania American Express a decis să îşi restrângă activitatea în această zonă. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2017 Bancpost a încetat emiterea de carduri American Express. Cardurile American Express existente funcţionează în continuare în parametri normali“, au transmis reprezentanţii Bancpost.

Drumul American Expres in Romania a început la sfârşitul anului 1995, când fosta Bancă Comercială Ion Ţiriac (BCIT) a semnat un acord privind emiterea, pentru clienţii băncii, a cardurilor sub sigla American Express.

„Cardurile emise de BCIT sub licenţă Amex erau de patru tipuri: “mass card” – pentru persoane fizice, cărora li se solicita să constituie la banca un depozit minim de 5.000 dolari; “corporate card” – pentru persoane juridice, la care limita minimă pentru constituirea depozitului era de 5.000 dolari; “gold card” – limita de constituire a depozitului era de 10.000 dolari şi “platinium card” – limita de constituire a depozitului , de 20.000 dolari”, se arată în cartea “20 de ani de carduri in Romania”, editată de NOCASH.

Activitatea de emitere sub licenţă Amex a început cu cardurile de debit, în primul trimestru din 1996. Din 2005, această activitate a fost preluată, integral şi exclusiv, de către Bancpost. Respectiva bancă a venit cu câteva premiere locale vizând cardurile emise sub licenţă American Expres, precum asigurarea protecţiei cumpărăturilor sau parteneriatul cu o compania Tarom. În peste 20 de ani de la prima emitere, cardurile Amex nu au reuşit sa se impună pe piaţa românească.

În toamna anului 2010, când Bancpost a anunţat reînnoirea parteneriatului exclusiv cu American Express pentru emiterea şi acceptarea la plată la comercianţi a cardurilor Amex în România, din cele peste 700.000 de carduri din portofoliul bancii, mai puţin de 5% erau carduri American Expres (sub 35.000).

După 2005, cardurile Amex a fost acceptate la plata în România doar în reţeaua Bancpost. Odată cu semnarea unui acord de colaborare cu Unicredit Ţiriac Bank, în aprilie 2013, reţeaua s-a majorat la peste 20.000, la cât se ridică numărul de terminale POS al celor două bănci. Acordul de colaborare prin care cele două bănci se angajau săp sprijine extinderea ariei de aceptare nu a fost valabil prea multă vreme. În mai 2014, s-a anunţat oficial că respectivele carduri Amex sunt acceptate la plată în toate cele peste 2.000 de locaţii partenere care deţin terminale POS instalate de Bancpost.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0