Americanii de la Exxon Mobil extind cooperarea cu grupul rus Rosneft

The Kremlin is reflected in the polished

Grupul american Exxon Mobil extinde cooperarea cu compania rusă de stat Rosneft în pofida tensiunilor dintre Vest şi Moscova privind situaţia din Ucraina, după ce şi Total (Franţa) a întărit parteneriatul cu Lukoil.

Deşi Washingtonul şi Uniunea Europeană au ameninţat că ar putea adopta noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, reprezentanţii Exxon Mobil au semnat vineri, la Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, prin care este extinsă cooperarea dintre cele două companii în ceea ce priveşte explorarea de câmpuri petrolifere în zona arctică şi în Siberia, precum şi dezvoltarea de instalaţii de lichefiere a gazului natural în vederea exportului către Orientul Îndepărtat, transmite Bloomberg, citând un comunicat publicat de Rosneft.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Exxon nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Acodul a fost semnat în cadrul unui forum de afaceri găzduit de Rusia la Sankt Petersburg. Casa Albă a încurajat boicotarea evenimentului de către companiile americane, însă Exxon şi alte câteva corporaţii au ignorat presiunile administraţiei. Exxon a fost reprezentată la semnarea acordului prin preşedintele diviziei de dezvoltare, Neil Duffin, iar reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze dacă directorul general Rex Tillerson este la Sankt Petersburg.

Tot vineri, la acelaşi summit, compania franceză Total a încheiat un acord cu grupul rus Lukoil pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0