Iulie 2015, o lună bună pentru construcţii

Iulie 2015, o lună bună pentru construcţii

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent dinamica sectorului de construcții în luna iulie și perioada ianuarie-iulie 2015 ne anunţă raportul zilnic al Băncii Transilvania realizat de senior economistul Andrei Rădulescu.
Conform datelor INS construcțiile au crescut pentru a doua lună la rând în iulie, cu un ritm lunar de 1.4%, notându-se dinamica reparațiilor capitale (+6.7%) și a reparațiilor curente (+8.7%). Pe de altă parte, lucrările de construcții noi au scăzut cu 1.3% lună/lună în iulie.
Raportat la iulie 2014 sectorul de construcții a crescut cu 15.4%, cea mai bună dinamică anuală din ultimele cinci luni. Se notează dinamica lucrărilor de reparații capitale, cu un avans de 21.8% an/an. De asemenea, lucrările de construcții noi și cele de reparații curente au consemnat ritmuri de creștere de 14.2% an/an, respectiv 15.1% an/an.
Analiza pe obiecte de construcții indică creșterea componentelor clădiri nerezidențiale (cu 24.4% an/an) și construcții inginerești (cu 13.6% an/an). Totodată, lucrările de construcții clădiri rezidențiale au crescut cu 5.4% an/an.
Per ansamblu, în primele șapte luni ale anului sectorul de construcții a crescut cu 11.3% an/an, toate elementele de structură consemnând majorări cu un ritm de două cifre: construcții noi (10.2% an/an), reparații curente (11.8% an/an) și reparații capitale (15.8% an/an).
Din perspectiva obiectelor de construcții se notează dinamica construcțiilor de clădiri nerezidențiale (+15.5% an/an). De asemenea, lucrările de construcții inginerești au consemnat un avans de 10.8% an/an. Nu în ultimul rând, sectorul construcțiilor rezidențiale a crescut cu 5% an/an, evoluție care confirmă perspectiva decelerării acestei ramuri după avansul semnificativ din trimestrele anterioare.
Dinamica sectorului de construcții (intensiv în capital și forță de muncă) din iulie și primele șapte luni ale anului confirmă intrarea într-un nou ciclu, după cum se poate nota și în al treilea grafic din partea dreaptă. Evoluțiile recente sunt susținute de redinamizarea creditării, declinul costurilor de finanțare, precum și de continuarea proiectelor de infrastructură.
Din perspectiva termenului mediu ne așteptăm la continuarea momentului favorabil din sfera sectorului de construcții, scenariu susținut de perspectiva accelerării investițiilor productive (cu efect de antrenare). În acest scenariu previzionăm o distribuție mai echilibrată a dinamicii la nivelul componentelor sectorului de construcții.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0