Analiză BAAR: Costurile cu ora de manoperă la reparațiile auto au crescut accentuat

Analiză BAAR: Costurile cu ora de manoperă la reparațiile auto au crescut accentuat

Costurile medii cu ora de manopera pentru reparatiile auto inregistrează o crestere semnificativă , conform unei analize recente realizate de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asupra a peste 490.000 de calcule efectuate prin intermediul programului Audatex, de unitățile reparatoare din România.

Potrivit datelor colectate, în intervalul 2020-2023  (media pe ani) se observă o creștere medie de 36% , respectiv 21% în 2023 comparativ cu 2022. Această dinamică accentuată reflectă o tendință constantă de majorare a tarifelor de manoperă pentru lucrările de caroserie.

In ce priveste situatia pe judete , din analiza mentionată se poate constată faptul că tariful mediu pe ora de manoperă prezintă variații semnificative de la un județ la altul. Județele în care se observă constant cel mai ridicat nivel al acestui indicator sunt Brăila (226 lei), urmat de Tulcea (187 lei) , Satu Mare (183 lei) și municipiul București (179 lei), conform datelor din 2023.

Nu in ultimul rand, analiza tarifelor pe ora de manoperă in cazul principalelor mărci de autovehicule comercializate in Romania a scos in evidență creșteri importante pentru majoritatea acestora, cele mai relevante fiind:

  • Seat: +50%
  • Volvo: +45%
  • Honda și Chevrolet: +44%
  • Mitsubishi: +40%

Aceste date reflectă o variație medie de +36% pentru toate mărcile analizate în perioada 2020-2023.

Observații suplimentare:

Raportul subliniază că tarifele medii sunt influențate de volumul de calcule realizate astfel că au fost incluse în analiză doar județele cu un volum semnificativ de calcule (peste 1.000) pentru fiecare marcă de autovehicul în fiecare județ).

Pentru informații suplimentare și detalii complete ale raportului, vizitați www.baar.ro.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0