ANIS: Modificările la Codul fiscal vor afecta veniturile angajaților din sectorul IT

ANIS: Modificările la Codul fiscal vor afecta veniturile angajaților din sectorul IT

ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România a realizat o consultare cu companiile membre cu diverse specializări (firme de dezvoltare de software la comandă, de cercetare-dezvoltare și companii de produs, atât locale, cât și multinaționale) pe tema impactului modificărilor recente aduse prin intermediul OUG 79/2017 atât asupra costurilor companiilor, cât și asupra veniturilor angajaților.

Simulare pentru cost salarial de 10.000 lei – in varianta curentă și respectiv începând din ianuarie 2018

(Sume in lei)

2017

2018 (cf noilor reglementari)

Cost salarial total

10,000

10,000

Salariu net

6789

6,357

Salariu brut

8,130

9,780

Astfel, pentru ca modificarea să nu aibă impact asupra costurilor salariale, chiar în varianta în care companiile vor mări salariile brute ale angajaților, angajații care în acest moment beneficiază de scutirea de impozit vor înregistra o scădere a veniturilor nete de minim 6,5%.

Creșterea anuală și sustenabilă a sectorului IT în ultimii 15 ani, s-a produs și pe baza predictibilității în zona fiscală, inclusiv prin menținerea scutirii de impozit pentru activitatea de creare de programe pentru calculator. In sectorul în care șomajul este zero, politica salarială este direct legată de competență și de productivitatea generată, care în momentul de față se situează la aproximativ 45.000 euro/angajat pe an. (a se vedea graficul atașat – sursa: studiul ANIS „Software and IT Services in Romania, 2017)

Teodor Blidăruș (foto), președinte ANIS a declarat: „Sectorul IT a demonstrat an de an ca poate aduce României creșteri susținute, devenind o carte de vizită pentru țara noastră. Toate acestea au fost posibile prin climatul de stabilitate care a guvernat sectorul și economia națională, focusul companiilor de tehnologie fiind exclusiv în zona de business. România se află în competiție directă pe o piață globală, toate țările relevante investind masiv în dezvoltarea zonei IT. Din păcate, modificările de politică fiscală în termene foarte scurte au impact puternic asupra industriei și investitorilor și pot anula progresele făcute de România în ultimii 10 ani ca actor relevant pe piața globală”.

In baza analizei efectuate la nivel de industrie, vectorii de creștere pentru industria IT îi constituie creșterea valorii adăugate a industriei noastre, prin stimularea zonei de servicii și atragerea în continuare a actorilor relevanți pe piața globală, dar și prin încurajarea activităților de cercetare – dezvoltare la nivelul mulinaționalelor și generarea de produse de tehnologie cu proprietate intelectuală generată local, în zona de startup-uri.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0