Antoniu Obancia, partener ZRP, a lansat o carte dedicată procedurii insolvenţei

Antoniu_ObanciaSocietatea de avocaţi Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) şi Editura Hamangiu au lansat miercuri, 18 iunie 2014, volumul Procedura insolvenţei. Efectele juridice asupra contractelor debitorului, autor Cozmin-Antoniu Obancia, partener în cadrul ZRP.

Cartea are la bază teza de doctorat a lui Antoniu Obancia, susţinută la sfârşitul anului 2013 şi elaborată sub coordonarea profesorului universitar doctor Gheorghe Piperea. Lucrarea analizează procedura insolvenţei din perspectiva mecanismului contractual în care este implicat debitorul, fiind o monografie care expune această problematică într-o manieră uşor inteligibilă din punct de vedere teoretic şi utilă din punct de vedere practic. Volumul se adresează juriştilor de orice profesie care activează în procedurile de insolvenţă şi prezintă utilitate pentru înţelegerea transformărilor aduse de noua lege a insolvenţei.

„Domeniul insolvenței mi-a fost relevat în experiența de peste 14 ani de avocatură ca un domeniu foarte vast de practică judiciară şi de cercetare ştiinţifică, un adevărat univers, de drept şi de fapt. M-a atras perspectiva specială din care puteau fi privite şi analizate unele dintre cele mai interesante instituţii aplicabile în procedura insolvenţei, anume din perspectiva contractelor în care este angrenat debitorul. Ca element de noutate, cercetarea sintetizează problemele la care practica judiciară a dat soluţii neunitare sau faţă de care Legea 85/2006 s-a dovedit a fi lacunară, şi conţine corelativele propuneri de rezolvare ori de îmbunătăţire a legislaţiei”, a declarat Antoniu Obancia.

„Propunerile autorului de îmbunătăţire a legislaţiei se referă, de exemplu, la: crearea unor clase de debitori, după modelul contribuabililor mari-mijlocii-mici, în funcţie de criterii obiective, pentru accesarea a diferite niveluri, graduale, de regim de procedură a insolvenţei; configurarea mai precisă a noţiunii de creanţe curente, în sensul de a fi doar cele care rezultă din continuarea contractelor necesare activităţii debitorului. Raţionamentele care duc la aceste propuneri sunt utile şi în absenţa unor asemenea modificări legislative, pentru a evidenţia posibilele interpretări ale legii existente”, a adăugat Stan Tîrnoveanu, asociat senior în cadrul ZRP.

Lucrarea analizează, în şapte titluri, procedura insolvenţei din perspectiva efectelor juridice asupra contractelor debitorului,cercetează aspecte care ţin de fundamentul unor instituţii de drept civil şi evoluţia lor specială în cadrul universului insolvenţei.Pornind de la noţiunile introductive privind efectele deschiderii şi continuării procedurii insolvenţei asupra raporturilor contractuale ale debitorului, autorul continuă cu analiza în detaliu a regimului juridic al contractelor debitorului după deschiderea procedurii insolvenţei şi finalizează prin expunerea unei perspective originale asupra impactului noii legi a insolvenţei, cu propuneri de lege ferenda binevenite în actualul context legislativ într-o materie aflată într-o continuă schimbare.

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi, ambele înfiinţate în anul 1995, Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale, fiind recomandată de anuarele internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în diverse arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar,  drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate industrială, drepturi de autor, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal.

ZRP are o echipă de 45 de avocați, dintre care şase asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior) şi Antoniu Obancia (asociat).

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0