Aprecierea dolarului scumpeşte carburanţii

dolari

Aprecierea record a dolarului din ultima perioadă, precum şi faptul că există premise fundamentale de continuare a acestei tendinţe, se va reflecta, cel mai probabil, în creşterea graduală a preţului carburanţilor, având în vedere că importurile de hidrocarburi sunt, în principal, denominate în dolari, consideră Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

“Afectate vor fi şi preţurile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao şi unele cereale, dar şi diverse electrice si electronice importate din ţările din Asia de Sud-Est, inclusiv din China. În cazul specific al bunurilor din China, este posibil ca ele să se scumpească, dacă nu vom vedea reduceri ale preţurilor în USD ca urmare a deprecierii yuanului”, arată Nichişoiu, într-o analiză.

Analistul Tradeville spune că aprecierea dolarului ar trebui să se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, în condiţiile în care performanţa economiilor din zona euro va continua să fie mediocră, iar dobânzile din interiorul blocului vor rămâne excepţional de mici pentru o perioadă extinsă de timp.

“România este un importator notabil de produse şi servicii din zona euro – aşadar, teoretic, preţurile acestora ar trebui să scadă în mod gradual. Însă Banca Naţională a României a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în faţa euro şi în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români”, explică Nichişoiu.

Pe de altă parte, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, având în vedere că înregistrează exporturi semnificative către SUA. Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, având în vedere faptul că economia americană se află într-o poziţie favorabilă, cu creşteri economice peste aşteptări şi o rată a şomajului în scădere (la jumătate faţă de maximele ultimelor decade, notate în urmă cu cinci ani), iar evoluțiile din lunile recente ar trebui să fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0