Aproape două treimi dintre români (64,9%) se confruntă cu dificultăți financiare constante sau recurente, arată un sondaj realizat de Provident. Totodată, aproape 4 milioane de oameni din România rămân invizibili în ochii societății, deși sunt parte din realitatea noastră zilnică: familii monoparentale, muncitori „la negru”, pensionari vulnerabili, mici antreprenori, agricultori de subzistență, șomeri de peste 50 de ani și tineri talentați din medii defavorizate.
Pentru acești oameni, Provident Financial România și partenerii săi din sectorul neguvernamental continuă programul „Invizibilii” – o inițiativă lansată în 2023 ce scoate la lumină realitatea socială a celor vulnerabili și își propune să le ofere o voce, să le redea vizibilitatea și să le aducă noi oportunități de dezvoltare. Campania prezintă și rezultatele noului sondaj din 2025 care oferă o analiză detaliată a dificultăților acestor români, realizând o radiografie a unei realități adesea trecute cu vederea:
Piața muncii şi plata „la negru”
-
- Aproape o treime dintre români cred că cel mai mare obstacol în găsirea unui loc de muncă este să obțină un salariu decent.
- Aproximativ 1 din 4 români cunoaște pe cineva care lucrează fără să-și declare veniturile, iar peste 15% au fost plătiți personal „la negru”, în mod integral sau parțial, în ultimul an — o creștere semnificativă față de 2022.
Situația familiilor monoparentale
- Și în rândul părinților singuri, peste un sfert declară că au fost plătiți „la negru” în ultimele 12 luni.
- 46% dintre aceștia ar prefera reducerea contribuțiilor reținute, ca soluție de susținere financiară.
Accesul la sprijin public
- 45,7% dintre respondenți indică birocrația drept principalul obstacol în accesarea oricărui tip de sprijin public.
Antreprenoriat cu obstacole
- 1 din 2 români crede că este foarte greu să începi o mică afacere în România, din cauza procedurilor administrative și a costurilor.
Încrederea în sistemul de pensii
- Aproximativ 57% dintre pensionari spun că au puțină sau foarte puțină încredere în sistemul de pensii, pe care îl consideră impredictibil și inechitabil.
Perspective pentru generația viitoare
- Două treimi dintre români cred că viața copiilor va fi mai grea decât astăzi, în timp ce doar 1 din 10 vede un viitor mai optimist pentru generațiile viitoare.
Statuile „Invizibilii” – un manifest artistic pentru vizibilitate
Un simbol puternic al programului îl reprezintă statuile „Invizibilii” – producții artistice unice, în mărime naturală, realizate din materiale transparente, menite să reflecte fragilitatea, dar și demnitatea celor trecuți cu vederea de societate. Amplasate în spații publice, aceste statui transmit un apel clar la conștientizare și implicare socială.
„Aproape 4 milioane de români fac parte din categoriile vulnerabile care rămân, de cele mai multe ori, invizibile pentru societate. Prin programul Invizibilii, ne dorim să le oferim o voce și să-i aducem în prim-plan, acolo unde merită să fie văzuți și sprijiniți. Din 2023 și până astăzi, peste 4.200 de persoane au beneficiat direct de sprijin pentru reintegrare pe piața muncii, apartenență la comunitate, siguranță cibernetică și educație financiară. Până la finalul acestui an, estimăm că vom depăși 6.000 de beneficiari, cu o investiție totală de 760.000 de euro” spune Florin Bâlcan, directorul general al Provident Financial România.
Invizibilii.ro: o platformă pentru speranță și sprijin
Noua platformă Invizibilii.ro aduce un suflu proaspăt și mai multă claritate: poveștile devin mai accesibile, interfața este mai prietenoasă, iar utilizatorii pot găsi resurse utile și modalități concrete de implicare în campanie. Statuile fizice sunt reprezentate și în spațiul digital: abia conturate la început pe site, acestea prind culoare și volum la fiecare click. Astfel, vizitatorii pot contribui activ la proiectul dedicat românilor care au nevoie de ajutor.
Inițiativa este dezvoltată de către Asociația Provident pentru Educație împreună cu parteneri precum The Social Incubator, Școala de Valori, Asociația Pot să Ajut și Romanian Business Leaders.
COMMENTS