Adonis Manusssos, CEO Piraeus Insurance Broker: asigurările înseamnă mai mult decât RCA!

Adonis Manusssos, CEO Piraeus Insurance Broker: asigurările înseamnă mai mult decât RCA!

În contextul în care piaţa asigurărilor, cea care manageriază risc şi încredere, traversează vremuri tulburi, cu furtună puternică venită din sfera RCA, este esenţial pentru jucătorii din domeniu să convingă publicul că asigurările înseamnă mult mai mult decât banala poliţă de răspundere civilă auto. Piraeus Insurance Broker detaliază pe larg acest aspect, prin intermediul unor exemple concrete.

„Dacă analizăm piaţa asigurărilor, putem observa că şase sau chiar şapte din zece brokeri au 70% – 75% din portofoliu format din poliţe RCA ceea ce nu este reprezentativ pentru definiţia unei pieţe funcţionale”, a declarat Adonios Manussos, director general Piraeus Insurance Broker, invitat la o nouă conferinţă din seria Colocviilor pentru Jurnalism Economic, la Predeal.

E necesar ca numele importante din asigurări, în strânsă colaborare cu massmedia, să schimbe percepţia publicului asupra acestei pieţe. Există şi alte tipuri de asigurări de care pot beneficia persoanele juridice, iar reprezentantul Piraeus a detaliat câteva dintre ele.

Piraeus Insurance Broker are în portofoliu poliţe de asigurări Corporate& IMM de genul asigurărilor de incendiu, de credit comercial, de titluri de proprietate, pentru diferite tipuri de răspundere sau asigurări private de sănătate.

Asigurăm clădiri, echipamente sau chiar întreruperea activităţii. În caz de daună sunt sume pe care asigurătorul le despăgubeşte pentru bunuri, stocuri sau, mai nou, pentru documentele de contabilitate. Există foarte multe solicitări din partea firmelor de contabilitate care au documente în sediul lor. Dacă se întâmplă ceva, ei pierd arhivele, pierd detaliile din contabilitate. Avem şi foarte multe solicitări din partea segementului de IT care vor să se pună la adăpost de atacurile cibernetice. Se pare că este un trend în ultima vreme, în ceea ce priveşte atacurile cibernetice. Poliţele de asigurare acoperă pierderea datelor sau distrugerea acestora.”, a declarat Adonios Manussos.

O altă asigurare aflată la mare căutare este cea de credit comercial. Aceste produs financiar elimină riscul unei piederi majore şi neaşteptate rezultată din neplata prelungită, din faliment sau din reorganizarea juridică, potrivit companiei Piraeus Insurance Broker.

În ultima vreme, am primit din ce în ce mai multe solicitări pentru asigurarea de credit comercial. Solicitările vin cel mai mult din partea companiilor care fac comerţ. Acest tip de poliţe asigură clienţii, facturile pe care urmează să le încaseze de la anumiţi furnizori şi provideri de servicii. Factura nu despăgubeşte 100%, ci într-un procent de 70-90%. Se face o analiză a clienţilor şi se asigură nişte limite de către asigurător pentru clienţii respectivi. Asigurătorul oferă, în maxim 30 de zile in caz de insolventa sau faliment, procentul negociat în poliţa de asigurare şi preia riscul de recuperare al sumei întregi. Acest lucru este valabil şi în vânzările online internaţionale, doar dacă se foloseşte un sistem de facturare, cu documente economice. Fiind online, procentul de despăgubire este, însă, posibil să fie mai mic”, după cum a explicat Adonios Manussos, CEO Piraeus Insurance Broker.

O altă poliţă specifică şi care vine din trend-ul companiilor multinaţionale este asigurarea de titluri de proprietate, poliţă stabilită după modelul din Statele Unite ale Americii. Acest tip de asigurare implică orice tip de teren sau clădire (proprietate sau închiriata). Există o poliţă specială pentru ipoteci pentru a asigura dreptul de proprietate al debitorului şi valabilitatea ipotecii. Toate poliţele includ atât pierderea efectivă a titlului de proprietate, cât şi acoperirea cheltuielilor de judecată în cazul în care apar revendicări sau litigii privind valabilitatea titlului. Aceasta reprezintă o poliţă de asigurare, nu o garanţie sau un bond.

Sunt asigurări pe care am văzut că şi în bancă le cer în momentul în care este vorba despre tranzacţii importante sau despre un proiect foarte mare ce trebuie finanţat. Se cer garanţii că într-adevăr eşti proprietarul acelui teren şi că nu există alte potenţiale riscuri care pot apărea. A fost un boom în 2007-2008 ale acestor asigurări, când piaţa imobiliară a mers foarte bine. Acum au reînceput să apară solicitările în această direcţie. Sunt însă poliţe destul de scumpe. La valoarea de achiziţie se aplică un procent între 0,4-0,8 sau chiar 0,9%, o singură dată, polita neavand termen de expirare, a explicat Adonios Manusssos.

Un alt tip de asigurare oferit de Piraeus Insurance Broker este reprezentat de răspunderile profesionale. Acestea se referă la răspunderea civilă a producătorului/prestatorului de servicii, a angajatorului faţă de angajaţii săi, a chiriaşului faţă de proprietar. Sau poate fi vorba despre răspunderea arhitecţilor, a proiectanţilor sau managerială.

Acesta include angajaţi din IT, contabili, arhitecţi, avocaţi, medici, analişti financiari. De exemplu, dacă eşti programator, faci un program şi vrei o limită de despăgubire de 100.000 de euro pentru că ai folosit un cod greşit şi ţi s-a dat peste cap tot programul. Poţi apela la această poliţă. Din păcate, în România, se fac doar acele poliţe care sunt obligatorii. Şi chiar dacă sunt obligatorii sumele sunt foarte mici. De exemplu, un medic chirurg este obligat să îşi facă poliţă de numai 10.000 de euro”, potrivit declaraţiilor lui Adonios Manussos, director general Piraeus Insurance Broker.

La un boom ar trebui să asistăm la un moment dat şi pe asigurările private de sănătate.

Vin semnale din partea statului că doreşte să facă reforme în acest sens. S-au făcut ceva paşi în privinţa reformei pe piaţa de asigurare şi a deductibilităţiii ceea ce ajută asigurătorii să ofere servicii mult mai bune decât în trecut. Există, însă, o confuzie care se creează între abonamentul medical şi asigurarea de sănătate. Sunt două lucruri diferite, cel mult complementare. Dacă ai nevoie, de exemplu, de o operaţie, provider-ul de asigurare de sănătate te despăguşete 100% în timp ce abonamentul îţi oferă doar o reducere de 20-30%. În plus, abonamentele merg mai mult pe prevenţie” , a mai precizat Adonios Manussos.

Piraeus Insurance Broker are în portofoliu clienţi din sfera Corpoate&IMM. În ultimii ani a existat o uşoară reticenţă în ceea ce priveşte persoanele fizice deoarece, în România, „un client persoană fizică îşi va asigura maşina, apoi, casa şi abia pe locul trei îşi va asigura familia sau sănătatea. Statistica la nivel naţional arată o piramidă complet inversată faţă de ceea ce este în Uniunea Europeană” a explicat expertul în asigurări.

90% din portofoliul nostru este reprezentat de clienţii băncii, atât retail, cât şi corporate, IMM şi private banking, în ultimul an. Anul trecut, am realizat un volum de prime de 27 de milioane de lei. Anul acesta estimăm o scădere a primelor datorată scăderii comisioanelor pe anumite linii de business. Estimăm că vom încheia anul cu prime de aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce ar însemna un profit net de 150.000-200.000 de euro pentru acţionarii noştri. Portofoliul nostru este format 80% din asigurări property – clădiri, bunuri, echipamente-, 9-10% din poliţe auto –RCA,CASCO- şi restul, din alte asigurări, însemnând asigurări comerciale, asigurări pe titluri de proprietate, asigurări de sănătate pentru companii şi persoane fizice şi asigurări traditionale de viaţă”, a declarat Adonios Manussos, director general Piraeus Insurance Broker.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0