AVM-ul, un instrument automat de evaluare a proprietăţilor rezidenţiale, lansat în premieră în România

AVM-ul, un instrument automat de evaluare a proprietăţilor rezidenţiale, lansat în premieră în România

Eurobank Property Services (EPS), companie specializată în furnizarea de servicii imobiliare integrate, lansează, în premieră pentru piaţa locală de profil, un instrument automat de evaluare (AVM) a proprietăţilor rezidenţiale noi şi vechi aflate la vânzare în România. Cu ajutorul acestuia, preţurile imobilelor din Bucureşti, marile oraşe ale ţării, dar şi din localităţi de dimensiuni mai mici pot fi rapid estimate, folosind baza de date extinsă a companiei.
“Acest indicator oferă o imagine fidelă asupra valorii reale a unei locuinţe scoasă la vânzare, verificările complexe realizate de EPS au arătat o abatere medie absolută la nivel naţional de 10%. Deşi atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Marea Britanie, el este folosit pe scară largă, Europa încă se află la început de drum. Lansarea acestui instrument complex şi util de evaluare este o mare realizare pe piaţa imobiliară din România. Mai mult decât atât, el a fost dezvoltat intern pe baza unor modele internaţionale şi adaptat la caracteristicile specifice la nivel local”, a declarat Dimitrios Andritsos, director executiv al companiei la nivel internaţional.
De exemplu, un apartament de 2 camere din Timişoara, aflat la parterul unui bloc de 4 etaje, construit în 1970, cu o suprafaţă utilă de 31 mp, a fost evaluat printr-un raport individual cu inspecţie la faţa locului la suma de 22.600 Euro. În acelaşi timp, apartamentul a fost estimat de către AVM la 22.850 Euro, având o diferenţă de doar 1,11% între estimarea evaluatorului şi cea realizată de AVM.
În cazul unei case din Craiova, construită în 2008, cu o suprafaţă utilă de 98 mp şi teren de 310 mp, cu 4 camere, suma evaluată la nivel individual a fost de 66.300 Euro. Proprietatea a fost estimată de către AVM la 65.366 Euro, având o diferenţă de -1,41% între estimarea evaluatorului şi AVM.
Aceste valori rezultă în urma unei analize extinse realizată pe un portfoliu de peste 30.000 de imobile şi care ia în calcul 23 de caracteristici cantitative şi calitative, precum: locaţia, suprafaţa, calitatea construcţiei, etajul, locurile de parcare etc. De asemenea, baza de date este completată cu informaţii privind indicatorii macroeconomici ai României la nivelul fiecărui judeţ, studii de piaţă locale, dar şi chestionare de profil dedicate.
Instrumentul se adresează unei categorii largi de beneficiari, printre care persoane fizice ce doresc achiziţia sau vânzarea unei locuinţe şi care vor să verifice cât de conforme cu realităţile pieţei sunt preţurile practicate, instituţii financiare care îşi reevaluează portofoliile în vederea controlării riscurilor, instituţii de stat care vor să stabilească valoarea despăgubirilor aferente, în cazul unei lucrări de interes public, evaluatori, agenţii imobiliare sau companii de asigurare.
AVM-ul a fost dezvoltat de o echipă internă a Eurobank Property Services formată din 10 profesionişti, printre care şi profesori doctori în modelare statistică cu experienţă la nivel internaţional.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0