Bitcoin, acum şi în România

piatabancara

Bitcoin, moneda virtuală creată pentru a revoluţiona sistemul monetar a fost scoasă la rampă în România, de întreprinzătorul Horea Vuşcan. El a întemeiat prima firmă românească, BTCXchange.ro, ce converteşte Bitcoin în lei.

De la sfârşitul anului 2013, pe site-ul www.BTCXchange.ro, românii pot cumpăra sau vinde această monedă. Plata se face în câteva secunde, prin simpla scanare a unui cod QR, ce are ca informaţie adresa beneficiarului plăţii şi suma solicitată.

“Trebuie să ne uităm către ţări precum SUA. care au îmbrăţişat ideea, spre deosebire de Rusia şi China care au declarat moneda virtuală ilegală.”, a declarat Horea Vuşcan. Trebuie menţionat faptul că Fiscul american impozitează Bitcoinul ca pe o marfă, nerecunoscându-i valoarea de modedă.

Apariţia Bitcoin a determinat globalizarea afacerilor, dar şi neîncrederea oamenilor. La momentul actual, în România, există doar câteva business-uri, precum săli de sport, restaurante şi cafenele, care au acceptat plata în Bitcoins. Se pot număra un milion de tranzacţii în lei, un total de 21 milioane de monede la nivel mondial, iar valoarea Bitcoin a crescut de la 75 cenţi în 2011 la 600 de dolari în iunie 2014 (cu un vârf de 1200 dolari). Însă, fluctuaţia cursului valutar poate fi considerată un dezavantaj.

Caracteristicile principale ale Bitcoin sunt transparenţa, anonimitatea, transferul instantaneu şi faptul că este o monedă privată, necontrolată de stat. În plus, preţul ei este determinat de forţele pieţei, cererea şi ofertă, iar cantitatea limitată de monede o face să nu fie afectată de inflaţie. John Donahoe, CEO Ebay, s-a arătat interesat de această monedă şi a devenit investitor. Se spune că marii miliardari ai lumii plasează circa 1% din propriile investiţii în Bitcoin.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1