BNR este pregătită pentru orice scenariu negativ pe piaţa bancară

banci1FMI a discutat pe larg cu BNR despre problemele de supraveghere bancară, inclusiv cele cu privire la pregătirea planurilor, procedurilor şi protocoalelor ce trebuie elaborate pentru situaţii de urgenţă, în cazul în care sectorul financiar nu funcţionează adecvat.

 

„Banca centrală este stăpână pe situaţie şi foarte bine pregătită pentru orice scenariu negativ”, a spus astăzi şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, în cadrul unei conferinţe de presă la BNR, unde a anunţat prelungirea cu trei luni a încheierii unui nou acord cu România, din cauza neîndeplinirii de către Guvern a ţintelor pentru 2012 şi întârzieri în reformele structurale.

 

Vrijer a mai precizat că volumul ridicat al creditelor neperformante reprezintă încă o problemă pentru bănci, împiedicându-le să-şi îndeplinească adecvat principala funcţie, de creditare a economiei.

„Credem că, pe de o parte, acest lucru are legătură cu creşterea economică scăzută, dar odată ce  economia îşi va reveni iar consumatorii şi investitorii vor avea mai multă încredere, cererea de credit va creşte şi va permite băncilor să-şi amelioreze calitatea portofoliului de credite”, a spus reprezentantul FMI.

 

Pe de altă parte, apreciază acesta, este importat ca băncile să poată, la un moment dat, după ce s-au epuizat toate celelalte soluţii, să-şi reducă valoarea creditelor neperformante pentru care au constituit provizioane sau să le vândă unor companii de valorificare a creanţelor, astfel încât să nu mai fie grevate de această problemă. „Băncile vor avea o pierdere, însă se vor alege cu un portofoliu curat”.

 

Erik de Vrijer a pecizat că România nu este singura ţară în care se întâmplă acest lucru, este de altfel unul dintre motivele pentru care o astfel de criză financiară are efecte pe termen lung, băncile fiind nevoite să-şi rezolve problema creditelor neperformante înainte de a relua activitatea normală.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0