Bogdan Olteanu, Viceguvernatorul BNR despre darea în plată: "Această soluţie legislativă are consecinţe dramatice asupra şanselor generaţiei viitoare de a dobândi o casă accesând un credit ipotecar."

Bogdan Olteanu, Viceguvernatorul BNR despre darea în plată: "Această soluţie legislativă are consecinţe dramatice asupra şanselor generaţiei viitoare de a dobândi o casă accesând un credit ipotecar."

viceguvernatorul BNRViceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a subliniat efectele pe care legea dării în plată le va avea asupra generaţiilor viitoare, dacă aceasta va fi implementată în forma actuală: „Legea dării în plată, aşa cum a fost trimisă la Preşedintie, va face mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei care vor dori să cumpere case în viitor. În cazul creditelor ipotecare este probabil ca avansul să ajungă la 35-50%, ceea ce ar fi de nesuportat. Creditul Prima Casă va dispărea cu totul câtă vreme garanţia statului nu va mai fi acceptată, ea fiind stinsă prin efectul legii, în cazul unei decizii de dare în plată. Altfel spus, această soluţie legislativă are consecinţe dramatice asupra şanselor generaţiei viitoare de a dobândi o casă accesând un credit ipotecar ” a declarat acesta.

Efectele menţionate fac parte din concluziile conferenţei de vineri, la care, BNR a atras încă o dată atenţia asupra legii dării în plată, adoptată pe data de 25 noiembrie anul curent.

Reprezentaţii BNR i-au adresat o scrisoare preşedintelui Iohannis prin care i s-a propus retrimiterea legii în Parlament şi/sau verificarea constituţionalităţii acesteia, argumentele instituţiei din mesajul transmis fiind următoarele, conform discursului viceguvernatorului Bogdan Olteanu:

1. Argumente privind stabilitatea financiară, evidenţiidu-se printre altele faptul că în urma evaluării atente a textului legii a reieşit că legea se va putea aplica şi în numeroase situaţii pentru creditele acordate societăţilor comerciale, acolo unde există un codebitor persoană fizică, care a adus o garanţie ipotecară, „Cazurile practice sunt numeroase – vorbim de creditele acordate companiilor pentru care, pe lângă alte garanţii, s-a oferit şi o garanţie personală a acţionarului. Această constatare reprezintă un element de analiză nou, rezultat din evaluarea atentă a textului legii. Este remarcabil câte consecinţe neintenţionate, contrarii scopului anunţat, pot rezulta dintr-o propunere insuficient fundamentată” a precizat viceguvernatorul.

2. Argumente de ordin juridic

Bogdan Olteanu, BNR, specificând următoarele: „Iniţiatorii au respins ideea restrângerii aplicării legii exclusiv persoanelor în nevoie, invocând argumentul că astfel s-ar crea o discriminare neconstituţională. O asemenea susţinere este fundamental eronată. Din punct de vedere juridic, egalitatea cetăţenilor, prevăzută la art. 16 din Constituţie, presupune că legea se aplică în mod egal oricărui cetăţean care îndeplineşte condiţiile cerute prin legea respectivă, iar nu că legea ar trebui să trateze identic cetăţenii. În caz contrar, ar însemna că întreaga legislaţie socială, care tratează cetăţenii în funcţie de nevoi, să fie neconstituţională.”

3. Argumente etice, ce privesc idei conform cărora propunerea de lege în forma ei actuală îşi depăşeşte rolul social în trei dimensiuni:

– se aplică oricărei persoane, indiferent de avere şi venituri, şi indiferent dacă rambursarea creditului îi creează dificultăţi sau nu;

– se aplică oricărui tip de imobil dobândit prin credit ipotecar, fie că e vorba de unul cu destinaţie de locuinţă, fie că e vorba de terenuri sau de dezvoltări imobiliare cu scop comercial;

– se aplică oricărei situaţii locative a debitorului, indiferent că locuieşte în imobilul ipotecat sau nu, fie că deţine sau nu alte soluţii locative. A susţinut viceguvernatorul.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0