Bogdan Speteanu, Director General, BCR Leasing: Ne-am întărit poziția financiară

Bogdan Speteanu, Director General, BCR Leasing: Ne-am întărit poziția financiară

Anul 2017 s-a distins pentru BCR Leasing prin implementarea unor noi proiecte care au ca scop îmbunătățirea produselor și serviciilor oferite clienților; un foarte mare accent s-a pus pe dezvoltarea infrastructurii digitale. Din punct de vedere al rezultatelor financiare, 2017 a fost un an bun, în care BCR Leasing și-a consolidat profitabilitatea. Amănunte ne oferă directorul general Bogdan Speteanu.

În opinia dumneavoastră, 2017 s-a remarcat prin ceva anume pentru BCR Leasing?

A fost un an de consolidare a activității companiei. Ne-am întărit poziția financiară, ceea ce este foarte important pentru noi. Și mă refer în primul rând la profitabilitate, obiectiv pe care ni l-am atins. Este una dintre prin­cipalele noastre realizări, lucru care ne per­mite să investim în continuare. Avem în derulare nume­roase proiecte, unele începute în anii anteriori altele demarate în 2017, care au ca scop dezvoltarea de noi produse precum și îmbu­nătățirea serviciilor oferite. Desigur, punem mare accent pe digitalizare, care con­siderăm că reprezintă viitorul. Apoi investim în partea de servicii de mobilitate, așa cum o vedem noi evoluția pentru anii ce vin. Peste 80% dintre clienții BCR Leasing sunt în prezent IMM-uri. În 2017, a început a fi țintită clientela de retail. BCR Leasing a demarat acest demers cu pași timizi. Dorim să dez­voltăm un întreg ecosistem destinat clienților IMM dar și persoanelor fizice, în condițiile în care la ora actuală persoanele fizice reprezintă doar 3% din portofoliul companiei. Dar este un început. La nivel de piață, în Romania, leasingul nu este pozitionat ca un produs destinat persoanelor fizice. Dezvoltarea de parteneriate a reprezentat, de asemenea, unul dintre obiectivele distincte ale BCR Leasing. Am crescut și în acest domeniu, periodic derulând campanii cu parteneri din piață, în principal dealeri și importatori de vehicule și echipamente. În ceea ce priveste parteneriatele, avem o echipa relativ nouă și începem deja să vedem primele rezultate.

Ce noutăți va aduce 2018 pentru compania pe care o conduceți și sectorul în care activați?

2018 va fi încă un an de dezvoltare pentru noi. Țintim rezultate la fel de bune ca și până acum. Ne propunem să creștem pe toate seg­mentele de clienți. Avem în derulare peste 30 de proiecte, pe care le considerăm relativ mari. Acestea sunt concentrate în mare măsură în două categorii: proiecte de dezvoltare a busi­nessului și proiecte legislative/ de supra­veghere/ de conformitate. Din prima categorie avem o serie de proiecte pentru IMM-uri și persoane fizice care au ca scop îmbunătățirea calității serviciilor dar și lan­sarea de noi produse. Din cea de-a doua fac parte proiectele care trebuie implementate ca urmare a schimbărilor legislative, a apariției de noi reguli impuse de supraveghetori; inves­tițiile și eforturile alocate acestei a doua cate­gorii sunt din ce în ce mai importante, avand în vedere că activăm într-o industrie care devine tot mai reglementată. Ca să exemplific, două proiecte cu impact semnificativ în 2018 sunt: GDPR, ce implică noi regului de protecție a datelor personale implementate la nivel euro­pean, și IFRS 9, standard ce aduce schimbări cu privire în special la metodologia de calcul al pro­vizioanelor; ambele proiecte presupun resurse și investiții materiale inclusiv din perspectiva dezvoltarii infrastructurii IT necesare. În decembrie 2017, s-au făcut 7 ani de când vă aflați la conducerea BCR Leasing.

Cum vedeți retrospectiv, ca manager, evoluția din acești ani a companiei?

Consider că BCR Leasing a evoluat destul de mult și eu odată cu compania. Am plecat de la o situație relativ dificilă, având aproape 50% finanțări neperformante. Dar, împreună cu echipa, am reușit nu numai să punem com­pania pe baze solide ci, mai mult, să redevină unul dintre principalii jucători din piață. Astăzi con­sider că avem un model de business solid, sus­tenabil, fapt demonstrat de rezultatele companiei.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0