Bugetul comunitar 2014: ruperea cercului vicios al facturilor neplătite

international14

Facturile neplătite din 2012 și 2013 nu trebuie să apese bugetul de anul viitor cu datorii ilegale, se arată într-o rezoluție adoptată recent de către Parlamentul European. Deputații insistă ca facturile legitime din anul trecut și de anul acesta să fie plătite cât se poate de repede, astfel încât 2014, primul an din noul cadru bugetar, să poată începe curat.

Facturile neplătite s-au adunat în ultimii ani, pe măsură ce statele membre au refuzat să acorde suficienți bani pentru a plăti și facturile curente și cele întârziate din anii precedenți. Astfel, s-a creat un cerc vicios în care facturile neplătite au fost rostogolite către anul următor. Întrucât bugetele anuale nu includ bani pentru a plăti facturi din anii anteriori, datoria a crescut anual.

În 2012, suma facturilor neplătite a fost de 16,2 miliarde de euro din totalul de 50,6 miliarde de euro cerut de statele membre pentru cheltuielile de coeziune. Odată plătite aceste facturi vechi, doar 28,9 miliarde de euro vor mai rămâne pentru plățile din 2013, ceea ce va duce inevitabil la o altă încălcare a obligației de plată. Fără o soluție, programele 2014 vor fi puse în pericol.

Până la sfârșitul lui 2012, nivelul angajamentelor restante a atins nivelul fără precedent de 217,3 miliarde de euro și riscă să crească din nou anul acesta.

Deputații deplâng practica regulată a Consiliului de a face „tăieri orizontale” la sumele rezervate pentru plăți în bugetul anual și consideră că această practică este cauza principală a deficitului de facto. Ei cer Comisiei să depună un proiect de buget amendat care să acopere facturile de anul trecut, cel mai târziu până la sfârșitul acestei luni, pentru a se asigura că negocierile de buget pentru anul viitor nu sunt compromise. Acesta a fost, de fapt, acordul stabilit în cursul negocierilor de anul trecut privind bugetul 2013.

Pentru a preveni un șoc al facturilor la sfârșitul anului, deputații recomandă rapoarte lunare din partea Comisiei pentru Parlament și Consiliu privind progresele plăților către fiecare țară, din fondurile mari.

Parlamentul cere Comisiei să precizeze clar cum bugetul propus va contribui la Pactul pentru creștere economică și locuri de muncă agreat în iunie 2012. Bugetul nu trebuie considerat o povară suplimentară, ci mai degrabă un instrument de susținere a investițiilor. Capacitatea bugetului UE de a determina creștere economică, competitivitate și crearea de locuri de muncă este mai importantă ca niciodată în timpuri de dificultăți economice, se subliniază în text.

Rezoluția adoptată miercuri cu 532 de voturi pentru, 86 împotrivă și 67 de abțineri este prima contribuție a Parlamentului la procedura bugetară 2014. Următorul pas este o propunere oficială din partea Comisiei. Deputații și statele membre decid împreună bugetul final, în limitele cadrului bugetar pe termen lung.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0